Aktuality

Škola pre tvorivé duše v Kežmarku

Ilustračný obrázok

Mladá a dynamická škola sa snaží svojím duchom i každodennou prácou študentom pootvoriť pomyselné dvere k neprebádaným umeleckým prejavom. Takou je Škola umeleckého priemyslu Kežmarok, kde rastú a napredujú talenty spod Tatier.

Svoju históriu vo sfére umeleckého sveta píše už od roku 1997. Za roky existencie sa vyprofilovalo jej obsahové zameranie tak, aby obsiahla nastávajúcu renesanciu umeleckých odborov. Pribúdajú do nej aj  nové študijné odbory podľa požiadaviek trhu, ktorý má stále dopyt po tvorivých a šikovných mladých ľuďoch. Jej cieľom je nielen kvalitná realizácia výchovnovzdelávacieho procesu, ale aj zabezpečenie hodnotného študentského života a rôznych foriem sebarozvoja jej žiakov. Pedagógovia podnecujú študentov naučiť sa čo najširšiu škálu výtvarných techník a rôznorodých umeleckých prístupov. Nebránia sa ani svetu počítačových programov, v ktorých svoje umenie pretvárajú na komerčne využiteľné produkty, čo z nich robí žiadaných jedincov na trhu práce, ale i v umeleckej sfére. Nie je preto prekvapením, že Prešovský samosprávny kraj pripravuje stavbu novej, modernej budovy Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku. Bude tak pýchou kraja a centrom vzdelávania v oblasti umenia.

Kreatívne duše v škole čaká nespočetne veľa možností. Môžu sa zapojiť do rôznych projektov, praxí a stáží v zahraničí. Tí, ktorým nie je cudzí pohľad cez objektív fotoaparátu, sa môžu realizovať v profesionálnych fotoateliéroch. Šikovné ruky majstrov oprašujúcich krásy histórie určite potešia vlastné reštaurátorské dielne. Študenti si môžu vyberať z bohatej krúžkovej činnosti pod vedením odborníkov z praxe a neskôr sa svojimi dielami prezentovať na výstavách nielen doma, ale aj vo svete.

Škola umeleckého priemyslu v Kežmarku ponúka niekoľko študijných odborov: grafický a priestorový dizajn, propagačné výtvarníctvo, konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb, fotografický a grafický dizajn. Deviatakovi s tvorivosťou v malíčku si tak stačí iba vybrať podľa svojho záujmu. Uchádzač je prijatý na základe zohľadnenia študijných výsledkov a overením talentu. Talentová skúška pozostáva zo skúšky priestorového a farebného cítenia. Informácie pre uchádzača nájdete na internetovej stránke školy. Absolventi strednej školy majú uplatnenie v umeleckoremeselných prevádzkach, reklamných agentúrach, umeleckých ateliéroch ale aj v ďalšom štúdiu na vysokej škole. Realizujú sa aj vo výchovnovzdelávacom procese alebo dosahujú vynikajúce výsledky v samostatnom sektore podnikania, či voľnom umení.

Patrícia Rozgonyiová