Aktuality

Spoznajte kežmarskú knižnicu na sociálnych sieťach

Pandémia zasiahla fungovanie knižníc na celom svete. V marci, mesiaci venovanému knihám, nám aktuálna situácia nedovolila realizovať kultúrno-spoločenské podujatia v knižnici. Preto sme prešli do online priestoru.
V rámci online aktivít sa čitateľom Mestskej knižnice v Kežmarku v závere Týždňa slovenských knižníc (od prvého do piateho marca) prihovoril Peter Gärtner, ktorý tvorí príbehy ako dramatik, scenárista a spisovateľ. Pútavo predstavil svoje knihy pre deti: O čertovi Kolofónovi a Čakanie na sneh, ale i pre dospelých: Veľký román.
Spisovateľka Kristína Baluchová, kežmarská rodáčka, uviedla do života detskú knižnú novinku Záhada knižnice na konci ulice, v ktorej rozpracúva jedinečnú tému knižníc.
Výročia známych osobností
Prvou z osobností, na ktoré sme spomínali, bol prozaik a prekladateľ Ján Bodenek. 110. výročie narodenia sme si pripomenuli 6. marca. Dňa 11. marca oslávil okrúhle 80. narodeniny slovenský básnik, dramatik a spisovateľ pre deti Jozef Mokoš. Pred 120 rokmi sa 18. marca narodil spisovateľ, novinár a učiteľ Peter Jilemnický a významné výročie mal 27. marca i Rudo Moric, ktorému uplynulo presne sto rokov od narodenia. Pôvodne bol učiteľom a od roku 1959 pôsobil ako riaditeľ známeho vydavateľstva Mladé letá, jeho knihy sú ešte aj v dnešnej dobe odporúčaným čítaním pre žiakov základných škôl.
Knižné novinky
Knižničný fond obohatila kniha Eleny Šimkaninovej s názvom Prenajmime si tento deň a kniha od Evy Wilson s romantickým názvom Stratená v modrých očiach.
Knižné tipy pre dospelých
Zaujímavou knihou na večerné čítanie je Darca hviezd s podnázvom Niektoré veci sú dar, aj keď si ich nemôžeme nechať od autorky Jojo Moyes, Zlodejka kníh od autora Markusa Zusaka či Tieň vetra od autora Carlosa Ruiza Zafóna.
Knižné tipy pre deti
Detské očká potešia knihy ako Magdaléna a psík z knižnice, Calvin nevie lietať, Záhada knižnice na konci ulice, ale i séria kníh: Králiček Kornel má rád knižky, Králiček Kornel píše príbeh a Králiček sa rád učí.
Rozbehli sme rubriku Uvidíte v televízii
Od marca sa každý piatok môžeme tešiť na taliansky seriál Geniálna priateľka o nezvyčajnom celoživotnom priateľstve dvoch dievčat. Bol ocenený hlavnou cenou na medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle a odštartoval na Dvojke toľko očakávanú druhú sériu. Jeho predlohou sa stali štyri zväzky neapolskej ságy Eleny Ferrante.
Súťaže
V rámci Marca – mesiaca knihy sme vyhlásili súťaž pre dospelých o knihu od Mary Baloghovej Krásna dedička a ročný registračný poplatok zadarmo. Stačilo zdieľať súťažný príspevok a v komentári označiť jednu osobu, ktorá zároveň spolu so súťažiacou osobou získa ročné členské. Žiaci prvého a druhého stupňa základných škôl majú možnosť pravidelne každý mesiac vyhrať vecnú cenu a tiež ročnú registráciu, ak sa zapoja do súťaže Čarovná skrinka.
Jana Schönová