Aktuality

Súčasnosť a budúcnosť športových klubov v KežmarkuVytlačiť

Mestský športový klub Kežmarok je dobrovoľné občianske združenie športovcov, funkcionárov a priaznivcov športu a športového hnutia v meste Kežmarok.

Basketbalový klub

V klube pôsobia traja tréneri. Každoročne organizujú medzinárodný turnaj Memoriál Vlada Jančeka v kategórii kadetov, Memoriál Karola Štepánka v kategórii mužov a v rámci Dní športu mesta Kežmarok streetbalový turnaj mládeže. Klub sa venoval aj športovej príprave najmenších detí v krúžkoch na školách. V sezóne 2019/ 2020 sú v súťaži muži, juniori, kadeti, mladší žiaci.

Hokejbalový klub

Hokejbal v meste Kežmarok má 20-ročnú históriu. Klub založil Pavol Humeník, seniorský tím hrá momentálne Slovensku extraligu mužov. Za dobrý výsledok považujú množstvo vychovaných reprezentantov. Mládež v kategórii U16 pred dvomi rokmi vyhrala titul majstra Slovenska. Z radov A-mužstva reprezentovali Slovensko na majstrovstvách sveta 7 hráči pred 4 rokmi a 5 hráči pred 2 rokmi. Z mládežníckych kádrov reprezentovalo 6 hráčov, z toho dvaja kapitáni reprezentácie kategórií U18 a U20. Financovanie klubu je podporované dotáciami z MŠK a od sponzorov.

Jazdecký klub

Ranč Čajka bol oficiálne zaregistrovaný v roku 2008 ako jeden zo zakladajúcich členov MŠK. Klub vedie Stanislav Čajka, pôsobí v ňom jeden tréner. Klub dosahuje výborné výsledky na pretekoch. Za posledné tri roky jeho členovia obsadili 18-krát 1. miesto, 24-krát 2. miesto a 3. miesto 20-krát. Klub je zameraný na mládež. V kategórii pony je Sofia Babičová v reprezentácii Slovenska. Klub sa zúčastňuje na MSR družstiev. Financovanie je z veľkej časti hradené z vlastných zdrojov, dotáciou z mesta Kežmarok a 2 % z daní.

Karate klub Kežmarok

Karate v Kežmarku fungovalo pod vedením Jaroslava Božoňa st. 25 rokov. V roku 2009 sa stal novým štatutárom Mgr. Jaroslav Božoň ml. Z roka na rok sa rozrástol, v dnešnej dobe má veľmi dobrú a silnú základňu detí a trénerov. Každý tréner má svoju skupinu. Hlavné zastúpenie majú deti od 5 do 14 rokov, ale aj niekoľko starších 15 – 17-ročných. Klub dosahuje každoročne výborne výsledky na súťažiach mimo MSR. Financovanie klubu je zabezpečené cez dotácie od mesta Kežmarok cez MŠK.

Základná organizácia Kynológia Kežmarok

Vznikla v januári 1973, na jej vzniku sa podieľalo 12 členov. Od začiatku bola činnosť zameraná na športovú kynológiu – výcvik všestranných záchranárskych a lavínových psov. Za roky činnosti členovia získali rad úspechov – majster sveta stopárskych psov, niekoľkokrát účasť na majstrovstvách sveta stopárov, účasť na majstrovstvách Slovenska vo výkone psov a iné. Členovia organizácie sa každoročne zúčastňujú na výstavách a bonitáciách psov. Organizácia má 6 trénerov a jednu rozhodkyňu NO.

Lukostrelecký oddiel Kežmarok

Zakladateľom lukostreleckého oddielu je Vladimír Majerčák, ktorý tento klub nepretržite vedie až dodnes. V tohtoročnej halovej sezóne v Slovenskom pohári 45 mládežníkov získalo 22 pódiových umiestnení a rekordných 30 mládežníkov z jedného klubu na Majstrovstvách SR vo Viničnom získalo 13 medailí, z toho šesť titulov majstrov Slovenskej republiky a tri slovenské rekordy. Už neodmysliteľnou súčasťou členskej základne klubu sú zdravotne znevýhodnení paralukostrelci, ktorí právom patria k najlepším na svete.

Hokejový klub mládeže Kežmarok

Činnosť klubu sa zameriava na rozvoj a podporu ľadového hokeja. V klube pôsobia 3 kvalifikovaní tréneri a 2 študenti vysokej školy, ktorí študujú odbor hokej. V sezóne 2019/2020 je počet členov 134, z čoho je 87 detí a 47 dospelých. Ide o nový klub, ktorý vznikol v roku 2019, prvé dosiahnuté výsledky budú známe až po konci ligového ročníka. Financovanie je zabezpečené dotáciou mesta Kežmarok, finančným príspevkom zo Slovenského zväzu ľadového hokeja a súkromnými sponzormi.

Klub ľahkej atletiky

Štatutárnym zástupcom klubu ľahkej atletiky je Filip Kormoš. Klub pracuje s mládežníckou základňou a jeho hlavným zámerom je príprava mládeže pre vrcholový šport a poskytovanie zázemia pre profesionálnych bežcov. Klub participuje na organizovaní Olympiády detí MŠ mesta Kežmarok v ľahkoatletickom trojboji. Pre rok 2020 pracujú na príprave podujatia Inflatable Fun Run, v rámci ktorého plánujú v spolupráci so základnými školami v Kežmarku pripraviť široko zamerané športové podujatie.

Stolnotenisový klub 1. PPC Fortuna Kežmarok

Stolnotenisový klub vedie Miroslav Harabin. Klub organizoval MSR v doraste. Do jednotlivých súťaží a turnajov sa aktívne zapojilo 16 mužov a 4 žiaci. Najúspešnejším hráčom celej súťaže bol Dariusz Kielb, najúspešnejšími hráčmi štvorhry boli Matej Harabin a Mateustz Malik. B-mužstvo hralo 2. ligu, v ktorej skončilo na poslednom mieste a zostúpilo do 3. ligy. V mládežníckej zložke sa žiaci zúčastnili len na individuálnych turnajoch s nie veľmi dobrými výsledkami. Hlavnou príčinou je výmena generácií.

Šachový oddiel KDV šachy Kežmarok

Šachový oddiel funguje pod vedením Rastislava Veštúra. Počet členov je 42, z toho 17 je mládežníkov. V klube sú dvaja tréneri, šachisti pôsobili v I., III. a IV. lige. V sezóne 2018/19 nastúpili do II. a IV. ligy. Klub organizoval vo februári 5. kolo seriálu Ligy mládeže Spiša v jedálni ZŠ s MŠ sv. Kríža v Kežmarku. Reprezentanti KDV šachy podali slušne výkony. Klub sa zúčastňuje aj na rôznych turnajoch, z ktorých si často jeho členovia odnášajú ocenenia.

Tanečno-športové centrum Tempo

Zakladateľmi tanečno-športového centra Tempo sú Gertrúda Legutká-Scholtzová a Martin Legutký, učitelia spoločenského tanca, tréneri a rozhodcovia. Je najstarším klubom svojho druhu na Slovensku. V rokoch 1964 – 1965 začal každoročne organizovať súťaž pod názvom Podtatranská tanečná liga. Klub má momentálne štyroch trénerov a 35 členov. Páry úspešne reprezentovali na bodovacích súťažiach, Slovenskom pohári, majstrovstvách Slovenska, kde si vytancovali tituly majstrov, vicemajstrov, ale aj na majstrovstvách Európy a sveta či WDSF súťaži v Európe.

Volejbalový klub Oktan Kežmarok

Vznikol roku 1993 pod názvom Klub volejbalu Oktan Benzinol Kežmarok ako občianske združenie. V roku 2016 bol zmenený názov klubu na Klub volejbalu MŠK Oktan Kežmarok, stále je samostatný subjekt, ale už finančne podporovaný mestom. Momentálne sú v oblastných súťažiach družstvá kadetiek a starších žiačok. Pre extraligové družstvo žien určité financie poskytlo mesto Kežmarok, zvyšok pokryl klub z vlastných zdrojov. Mládež bola a je financovaná mestom Kežmarok.

Mestský futbalový klub mládeže

Hlavou klubu je v súčasnosti Ladislav Melikant. Má 170 členov, z toho je 9 trénerov. Klub pracoval v šiestich vekových kategóriách od 10 do 19 rokov. Tímy sa zúčastňovali na regionálnych ligách, kde sa umiestnili na popredných miestach. Dorastenci hrali 3. ligu, umiestnili sa na 14. priečke. Klub je financovaný počas trvania súťaží organizovaných VsFZ mestom Kežmarok, zimná a letná príprava spojená s prípravnými zápasmi a turnajmi pre deti a mládež nie je finančne podporovaná mestom.

Lyžiarsky oddiel

Je samostatným občianskym združením, ktoré združuje najmä deti a mládež od piatich rokov až po dospelosť. Štatutárnym zástupcom lyžiarskeho oddielu je Martin Chorogwicki. Pre všeobecný rozvoj pohybovej aktivity detí využívajú gymnastiku, atletiku, korčuľovanie na kolieskových inline korčuliach a iné. Tréningový proces je doplnený o kondičné sústredenia počas letných prázdnin s možnosťou tréningu na vodných lyžiach a zimné sústredenia v rakúskych lyžiarskych strediskách.

Cyklistický klub

Členovia klubu sa stretávajú na pravidelných tréningoch, zúčastňujú sa i na lokálnych, národných, a aj medzinárodných súťažiach. Mládež trénuje hlavne horskú cyklistiku (MTB). Tréningový proces je rozdelený na zimnú prípravu a „letné“ jazdenie počas hlavnej sezóny. Počas zimy je aktivita zameraná na koordináciu a posilňovanie. V rámci hlavnej sezóny sa využívajú cyklistické trasy v okolí Kežmarku. Všetky vekové kategórie robia radosť nielen účasťou, ale aj výbornými výsledkami v rôznych súťažiach – Detskej Východ road lige, Detskej tour Petra Sagana a iných.

Športový klub thajského boxu Goral gym

Zakladateľom je súčasný tréner a zápasník Jozef Kušmirek. Klub sa zaoberá výučbou thajského boxu, kickboxu a klasického boxu. Výdavky spojené so súťažami, ligami thajského boxu, ligami Slovenského zväzu kickboxu, organizovaním súťaží a zabezpečením základnej výbavy klubu sú z veľkej časti hradené z dotácie Mestského športového klubu Kežmarok. Každoročne sa členovia Goral gym zúčastňujú na amatérskych alebo profesionálnych turnajoch, ktoré klub posúvajú vpred.

Plavecký oddiel Little shark

Vznikol v roku 2016 v Kežmarku. Venuje sa športovému, výkonnostnému a kondičnému plávaniu detí a mládeže. V klube pôsobí približne 100 plavcov vo veku od 5 do 15 rokov, ktorí sú rozdelení do 6 výkonnostných – tréningových skupín. Plavci absolvujú tri tréningové jednotky za týždeň (z toho sú dve plavecké a jedna kondičná). Skvelé výkony plavcov dokazuje bohatá medailová zbierka: 23 zlatých, 5 strieborných a 8 bronzových. Plavecký oddiel je sčasti financovaný príspevkom z MŠK Kežmarok.

Dávid Cintula, Patrícia Rozgonyiová