Aktuality

Tešíme sa z nich v zahraničí

Ilustračný obrázok

Hudba zasahuje naše srdcia a mysle inak ako ostatné druhy umenia. Obľúbená pieseň nás poteší a neraz prenesie k silným spomienkam. Tóny nepoznajú hranice a rozumie im každý bez jazykovej bariéry. Niet divu, že talenty zo Základnej umeleckej školy Antona Cígera môžeme stretnúť v rôzny kútoch Európy.

Profesor Mikuláš Jelínek

Absolvent Musikschule v Kežmarku a čestný občan mesta pôsobil v mnohých orchestroch v zahraničí. Vynikal ako sólista hry na husliach, neskôr ako renomovaný pedagóg na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Ako sólista uviedol v roku 1961 československú premiéru 1. Koncertu pre husle a orchester Dmitrija Šostakoviča. Jeho bohatá umelecká činnosť v orchestroch trvala niekoľko desiatok rokov. Je členom Európskeho združenia učiteľov sláčikových nástrojov (ESTA). Pre toto združenie prednášal napríklad v Berlíne, Hannoveri, či Budapešti. „V roku 1992 založil sekciu ESTA na Slovensku a bol aj jej prvým predsedom. Je autorom knihy Cesty k sebe samému z roku 2015 a pred dvoma rokmi vydal publikáciu O hudobnej pedagogike – úvahy huslistu učiteľa,“ približuje hudobnú osobnosť riaditeľ Základnej umeleckej školy Antona Cígera Ján Levocký.

Ladislav Chudík

Nadaný violončelista pôsobil v orchestroch na Slovensku. Niekoľko rokov strávil aj v Káhire ako orchestrálny hráč. S Kežmarkom ho spája fakt, že na Základnej umeleckej škole Antona Cígera bol absolventom z triedy Mikuláša Oňu. Dnes ho ľudia vnímajú predovšetkým ako horského nosiča vďaka filmu Pavla Barabáša z roku 2016, Sloboda pod nákladom. Pozorné ucho diváka iste rozozná Chudíkove hudobné vsuvky na spomínanom hudobnom nástroji.

Jana Kurucová

Klenot v speve, ktorý sa naučil hry na klavír v triede Kláry Petijovej práve v našom meste. Po štúdiu v Banskej Bystrici a Bratislave získala mezzosopranistka dvojročné štipendium v Rakúsku. Jej prvé kroky na doskách operného javiska boli prevažne v Mozartových operách. Od septembra 2009 je sólistkou v Deutsche Oper Berlin, no počuť ste ju mohli aj Drážďanoch, či Prahe. Pred dvoma rokmi sa prestavila ako Carmen v Slovenskom národnom divadle. Dnes jej hlas znie v Štátnej opere v Hamburgu, ktorej sa stala stálou členkou.

Gregor Regeš

Preslávil sa ako violončelista v Orchestri  slovenského rozhlasu v Bratislave. Je absolventom školy z triedy Júliusa Mehlyho. „Ako hráč prešiel mnoho krajín sveta najďalej bol v Japonsku. Zároveň pôsobí aj ako skladateľ , komponuje hlavne pre violončelo,“ hovorí Ján Levocký. Prednedávnom ako aranžér pripravoval spracovanie liturgie pri návšteve pápeža Františka na Slovensku pre sprevádzajúci orchester.

Patrícia Rozgonyiová