Aktuality

Tohtoročné Kino v záhrade bolo klubové a v hrade

ilustračný obrázok

Tradičným dňom projekcií filmového klubu Iskra je pondelok a práve na tento prvý deň v týždni vyšiel tohtoročný inovovaný projekt Kina v záHrade, tentoraz s podtitulom letné klubové premietania na Kežmarskom hrade. Nepremietalo sa však priamo na nádvorí, ako boli diváci zvyknutí, ale v komornom priestore medzi nádvorím a kanceláriami múzea.

Tento výnimočný priestor medzi hradnými múrmi je špecifický tým, že sa terén mierne nakláňa od hlavnej veže hradu smerom k múzeu dolu a keďže filmy boli premietané priamo na ľavú stranu veže, efekt jemnej elevácie hľadiska k projekčnej ploche bol úplne opačný ako v kine. Príjemnú atmosféru kino v „záhrade“ to však vôbec nepoznamenalo, priam naopak, pochvaľovali si diváci i hostia podujatí.

Prvý augustový pondelok si filmoví fanúšikovia prišli pozrieť nový slovenský dokument To ta monarchia, ktorý prišli osobne uviesť režisérka a scenáristka Vladislava Sárkány a protagonisti snímky Vladimír Ledecký a Michal Smetanka. Hneď úvodnému premietaniu škrt cez rozpočet urobil nečakaný dážď, takže sa muselo presťahovať pod strechu. Veľká vďaka za pohotovosť a ústretovosť patrí autorom novej expozície v hrade Tatranský Stonehenge, vďaka ktorým sa projekcia i diskusia konala v ich priestoroch.

Druhý pondelok patril francúzskej letnej komédii Na palubu!, pri ktorej si už diváci mohli naplno vychutnať letnú nočnú atmosféru hradného „medzipriestoru“. O týždeň neskôr filmový klub privítal ďalšieho tvorcu – producenta Nazarija Kľujeva, ktorý predstavil film režisérky Lucie Kašovej The Sailor, príbeh o morskom vlkovi vyplavenom na breh. Záverečným filmom Kina v záHrade bola dánska čierna komédia o pomste a nevyspytateľnosti vesmíru s Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe.

Boris Švirloch, foto: Oľga Semanová