Aktuality

Tradíciu sklárstva prezentuje už takmer 20 rokov

ilustračný obrázok

Remeslo sa nedá naučiť zo dňa na deň. Prácu so sklom Peter Fiala sledoval už od  útleho detstva. Nadviazal na rodinnú tradíciu, v ktorej pokračuje dodnes. Zručného remeselníka sme sa okrem iného pýtali i na zážitky z predchádzajúcich ročníkov festivalu EĽRO.

„Môj starý otec mal už za Prvej Slovenskej republiky sklársku dielňu, kde vyrábal sklenené výrobky. Môj otec sa u neho vyučil sklárskemu remeslu a ja som ich nasledovníkom,“ približuje svoje začiatky remeselníckej výroby Fiala. Vyučovanie na sklárskej škole v Bratislave ho naučilo vyrábať laboratórne prístroje a pomôcky. Neskôr sa mu ponúkla výhodná pracovná príležitosť, kde sa zoznámil s novými technológiami výroby farebného dekoratívneho a úžitkového skla. Na začiatku milénia si založil živnosť a odvtedy sa medzi výrobkami najčastejšie objavujú svietniky, kahančeky, olejové lampy či drobná sklenená bižutéria. Takéto sklo je vzdušné, ľahké, transparentné s jemnými pastelovými odtieňmi, akoby vybratými zo spektra jarnej dúhy.

Pripojiť sa k ostatným remeselníkom sa pán Fiala rozhodol po tom, čo sa o festivale dozvedel samé pozitívne ohlasy. „Počul som, že festival EĽRO patrí k najkrajším podujatiam zameraným na propagáciu a predaj ľudovo-umeleckých výrobkov na Slovensku. Chýry neklamali – EĽRO je ozajstný festival, sviatok ľudového remesla,“ hovorí sklársky remeselník. Ešte pred samotným predajom je dôležité prichystať potrebné komponenty. K predvádzaniu remesla potrebuje remeselník spojazdniť horák, napojiť hadice, zladiť šlapák, ktorým sa reguluje kyslík, plyn a vzduch. Neskôr musí rozložiť tovar, keďže je každý kus balený zvlášť.

Spomienky na prvú účasť na festivale EĽRO sa Petrovi Fialovi spájajú s množstvom ľudí, ktorí mali záujem o ručnú výrobu a techniku práce. So záujmom kládli otázky a skúšali si výrobu. Celkovo bol ako remeselník spokojný s organizáciou podujatia. Rovnako aj tým, že sa na ňom zúčastňujú len výrobcovia, ktorí na mieste predvádzajú výrobu svojho tovaru. Spomedzi niekoľkých ročníkov vyzdvihuje pre neho ten najdôležitejší. „Najkrajší bol pre mňa ročník 2007, kedy som bol korunovaný za kráľa remesla EĽRO. Veľmi si vážim toto ocenenie,“ spomína remeselník.

Odozva od návštevníkov, ktorí nazerali do stánku so sklárskymi výrobkami, bola rôzna. Jedna otázka spomedzi viacerých remeselníka zaskočila. „Počas predvádzania výroby fúkania skla vo vojenskom stane sa ma opýtal jeden pán, či je to sklo, ktoré som práve dokončil horúce. Ja som mu odpovedal, že je a či chce vyskúšať. Odpovedal, že áno a chytil práve dokončený výrobok. Samozrejme, že sa popálil a chladil si následne ruku na tyči vojenského stanu,“ približuje pre neho veselú príhodu remeselník.

Patrícia Rozgonyiová, foto: Archív Petra Fialu