Aktuality

Trávniky a lúky v meste budú udržiavané novými kosačkami

Úprava trávnatých plôch v meste je jednou z viacerých úloh Verejnoprospešných služieb mesta Kežmarok (VPS). Pri prvom augustovom kosení sa rozhodol otestovať nové kosačky primátor mesta s riaditeľom VPS.

Medzi prvými koscami bol primátor mesta, ktorému sa táto manuálna činnosť už od začiatku páčila. „Môžem garantovať, že kosiť vieme úplne všetko. Kúpili sme dva stroje, ktoré nepotrebujú už ani obsluhu. To znamená, že si sami vykosíte, sami si vysypete,“ skonštatoval primátor. V kosbe sa však nájdu rôzne úskalia, ako napríklad optimálna výška pokosenej trávy.

Z hľadiska biodiverzity sú perspektívnejšie viaceré výšky tráv, najmä kvôli včelám a drobnému hmyzu. „V určitom čase budeme musieť v meste nastaviť manažment kosby aj z pohľadu prehrievania priestoru a toho, čo obyvatelia očakávajú, aby mali krásny trávnik,“ povedal Ján Ferenčák. Je dôležité udržať balans medzi jeho estetickou stránkou a ekologickým poslaním. Z toho vyplýva, že na každom milimetri trávy naozaj záleží. Nielenže jej výška zadržiava vlhkosť, dokáže aj výrazne znížiť prašnosť.

Novšie modely kosačiek boli potrebné už niekoľko rokov. Údržba strojov kvôli značnému opotrebeniu stála mesto nemalé finančné prostriedky. Hlavne vďaka výhodnej nákupnej cene rozpočet ušetril niekoľko tisíc eur, ktoré investuje do ďalšieho rozvoja. „Keď v takej kosačke sedí človek, ktorý to ovláda dokonale, využíva rýchlosti a všetko, čo na to je potrebné, vie taká kosačka vykosiť päť- až šesťtisíc m2 za jednu hodinu,“ povedal Miroslav Škvarek, riaditeľ VPS. Ako príklad uviedol lúku, ktorú vykosiť trvalo jeden a pol dňa, a teraz ju kosci zvládnu za tri až štyri hodiny.

Čo sa však po viac ako sedemnástich rokoch stane so staršími predchodcami kosačiek, je už teraz jasné. Postupne budú renovované a spolu s novými kosačkami budú tvoriť širší výber strojov v čase, keď tráva znovu podrastie.

Patrícia Rozgonyiová