Aktuality

Tréningy sú pre Zuzanu Bujňákovú všetko 

ilustračný obrázok

Kežmarský šport si môže pripísať ďalší úspech. Zuzana Bujňáková sa stala majsterkou Slovenska Kick Light do 65 kg. Tvrdý tréning a odbornosť trénerov boli jej kľúčom k víťazstvu. Prinášame Vám rozhovor so športovkyňou, o ktorej istotne budeme ešte počuť.

Kedy si začala so športom?

Už odmalička som sa rada hýbala, behala, či bicyklovala. Športu som sa začala venovať na základnej škole v piatom ročníku, keď som začala chodiť na basketbal. Telesná výchova bol vždy môj obľúbený predmet a stále aj je. Snažila som sa na každej hodine podať čo najlepší výkon a svoje výsledky som porovnávala skôr s chlapcami. Chodila som behať za školu, v ôsmom ročníku som začala hrať hokejbal a florbal. V deviatom som objavila bojové umenia a crossfit, najprv capoeiru a potom jiu-jitsu. Nechcela som vymeškať žiadny tréning. Avšak prišiel zlom a krátko po začatí prvého ročníka na strednej škole sa mi stal úraz, keď som rok nemohla cvičiť. Do formy som sa dostávala najprv len bicyklovaním, potom behom. Stále som sa bála začať poriadne trénovať, až kým mi do života neprišiel správny človek. Vďaka nemu som zistila, aký skvelý je život s kickboxom.

Kto Ťa viedol k víťaznému úspechu?

Bez pochýb môj tréner Jozef Kušmírek. Neustále ma povzbudzoval a vravel mi, že to mám skúsiť na majstrovstvách, lebo na to mám. Mal pravdu a som mu za to neskutočne vďačná. Aj počas víťazného zápasu mi stále kričal to, čo som potrebovala počuť. Týmto chcem poďakovať aj ostatným trénerom, ktorí ma pripravovali na zápas. Ďakujem za váš čas, skúsenosti, za každý sparing. Bez vás a vašej podpory by som dnes nebola tam, kde som.

Ako hodnotíš tréningy?

Tréningy sú pre mňa všetko. Prelínanie vytrvalosti a sily je dokonalé. Úplne mi nahradili predošlé tréningy, najmä to čo ma z nich najviac bavilo: kopy z capoeiry, techniky z ji-jitsu aj kondičku z crossfitu.

Koľko času tráviš tréningom a ako popritom zvládaš školu?

Snažím sa tri hodiny trikrát týždenne, ale nie vždy sa to dá, keďže študujem až v Žiline a každý deň dochádzam. No nejako to zvládam, pretože kickbox stojí za všetko.

Čo robíš vo svojom voľnom čase?

Väčšinou športujem, rada trávim čas v prírode, hlavne v Tatrách, behám s mojimi štvornohými kamarátmi , bicyklujem, plávam, otužujem. Rada skúšam nové veci. Venujem sa aj lezeniu. Zatiaľ leziem len boulder, ale čoskoro chcem skúsiť aj lezenie na skale.

Ondrej Miškovič

Text pod foto (ak vojde): Zuzana Bujňáková (v strede) si na stupni víťazov preberá titul majsterky Slovenska.