Aktuality

Údržba zelene v meste trvá počas celého roku

Prechádzka v meste na jar prináša v sebe pohľad na zakvitnuté stromy a prebúdzajúcu sa zeleň.
„Zeleň v meste nezodpovedá plne požadovanému stavu zo zdravotného ani historicko-kompozičného hľadiska. V historickom centre sú postupne odstraňované ihličnaté dreviny a živé ploty, vysadené ako sekundárna výsadba 80. a 90. rokov,“ povedal Marek Šuty z oddelenia prípravy investícií. Z historického hľadiska je požadované zachovať sprievodné uličné aleje. Líniovú výsadbu tvoria prevažne lipy malolisté a veľkolisté. Takto tvarované lipy s korunou zredukovanou do guľovitého tvaru a vyvetvením v podchôdznej výške sú charakteristickým a tradičným znakom Spišských miest. V ostatných častiach mesta sa často vyskytujú brezy a topole. Tieto krátkoveké dreviny by mali byť postupne odstraňované a nahradené dlhovekými drevinami vhodnejšími do mestského prostredia.
„Údržba zelene prebieha takmer celoročne, vo vegetačnom období prevažuje kosba trávnikov a orez drevín. V zimnom a predjarnom období sa vykonávajú výruby poškodených drevín, zdravotné orezy a príprava trvalkových záhonov,“ povedal Šuty. Údržba zelene spadá pod Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok.
Najčastejšie poškodzujú zeleň ľudia pri skracovaní si ciest prechodom cez záhony a trávniky. Zaznamenaný bol i vandalizmus na drevinách, pričom bol na drevinách vylomený terminál alebo odstránená celá drevina. „V meste prevažujú listnaté dreviny v centrálnej časti mesta ma najväčšie zastúpenie lipa malolistá Tilia cordata v alejových výsadbách. V okrajových častiach je to breza previsnutá,“ zhodnotil aktuálny stav Šuty.
Výsadby drevín sú súčasťou sadových úprav u väčšiny plánovaných investičných projektov. Plánovaná je výsadba drevín pri Centre integrovanej zdravotnej starostlivosti a pri projektoch revitalizácie vnútroblokov sídlisk. V Kežmarku bol pomerne vysoký výskyt brestu horského. Tieto dreviny trpia brestovou grafiózou a preto ich počty rapídne klesajú. Významnou drevinou v blízkosti vstupu do Kežmarského hradu je dub letný Quercus robur. Na starom cintoríne je zaujímavý červenolistý buk lesný Fagus sylvatica purpurea.
Patrícia Rozgonyiová, foto: Marek Šuty