Aktuality

Úspešné projekty budú naďalej rozvíjať naše mesto

Kežmarok sa zapojil do nových výziev na získanie finančných prostriedkov z viacerých zdrojov, ako napríklad z grantov, eurofondov a štátneho rozpočtu. Celkovo bolo podaných sedem projektov.

Projekty majú revitalizovať verejné priestranstvá, zvýšiť hygienické štandardy v meste a dočkáme sa prestavby mestskej tržnice na regionálnu. Dofinancovanie centra integrovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré bude slúžiť obyvateľom v nepriaznivej sociálnej situácii, prinesie do regiónu viacerých lekárskych špecialistov.

V rámci rozvoja kultúry sa objavujú dva zaujímavé projekty. Kežmarská zvonica, ktorá patrí do zoznamu národných kultúrnych pamiatok, je jednou z najkrajších zvoníc na Spiši so štvorcovým pôdorysom, ktoré boli postavená v období renesancie. Jej rekonštrukcia sa už začala vďaka schválenému projektu z roku 2019. V tomto roku by sa malo pokračovať najmä reštauračnými prácami sgrafitovej výzdoby v priestoroch ozvučnicových otvorov na veži. Pamiatka je dominantná aj kvôli nárožnému kvádrovaniu, ktoré je taktiež upravené sgrafitom a zaslúži si renováciu. Ruku reštaurátora potrebujú aj kamenná hlavica, stĺpy, arkády, portál. Po obnove historickej omietky bude vo finále hrať rolu farebná úprava a nanesenie lazúry. Náklady na tento projekt boli vyčíslené na takmer 100-tisíc eur.

V závere júna bola zaslaná žiadosť na projekt, ktorý sa zaoberá opravou rozperných oblúkov v meste. Štyri sú na Hviezdoslavovej ulici 1 a 2, päť oblúkov je k Bazilike sv. Kríža, tri sa nachádzajú pri múzeu a rovnaký počet je aj smerom k okresnému úradu. Posledné dva vedú k trhovisku. Prvoradé bude odstránenie zvetraných častí, výmena krytiny a latovania. V korune oblúka sa ráta s nevyhnutnou murárskou výpomocou. Opravy sa zamerajú i na nanesenie jadrovej vápencovej omietky a tenšej sanačnej omietky, ktorá zabraňuje šíreniu vlhkosti. Posledným krokom renovácie bude nanesenie farby fasády v príslušnom odtieni, ktorý sa vyberie po dohode so zodpovedným pracovníkom Krajského pamiatkového úradu. Celkový rozpočet je 25-tisíc eur, požadovaná výška dotácie je 10-tisíc.

Patrícia Rozgonyiová