Aktuality

V Kežmarku dezinfikovali verejné priestranstvá

Od 3. apríla v meste Kežmarok začali dezinfikovať viaceré verejné priestranstvá. Dezinfekčné postreky boli vykonané na zastávkach autobusovej i vlakovej dopravy v meste. Čistenie dezinfekčným roztokom chlórnanu sodného sa uskutočnilo komplexne v priestranstvách, kde sa často zdržiavajú občania nielen nášho mesta.

V meste začiatkom apríla vykonávali dezinfekciu verejného priestranstva členovia Dobrovoľného hasičského zboru Kežmarok. Hasiči okrem hasenia požiaru pomáhali občanom v minulosti aj pri povodniach. Terajšia situácia, ktorú by sme mohli porovnať k chemickému zamoreniu, ich síce zaskočila a stala sa pre nich niečím novým, no dokázali promptne reagovať aj na túto skutočnosť. „Oceňujem nápad toho človeka, ktorý navrhol na túto činnosť zapojiť dobrovoľných hasičov, ktorí už neraz pomohli a mali tú ochotu pomôcť aj v rámci svojho osobného či pracovného voľna. Mesto im zabezpečilo osobné ochranné pracovné prostriedky, ktorými boli celotelové ochranné odevy, respirátory, ochranné rukavice a okuliare,“ vyjadril sa na adresu dobrovoľných hasičov Ladislav Melikant, ktorý v meste Kežmarok má na starosti civilnú ochranu obyvateľstva. Dezinfekciu vykonávali za prísnych bezpečnostných a hygienických podmienok naši dobrovoľní hasiči. „Dôležitá je hlavne ochrana pokožky a dýchacích ciest, preto pri postreku okrem ochranného obleku máme na sebe aj rukavice, helmu, okuliare, štít a, samozrejme, respirátor,“ povedal Ladislav Ploščica, ktorý patrí k dobrovoľným hasičom už desať rokov.

Postrek bol realizovaný dvojpercentným roztokom chlórnanu sodného, ktorý sa samovoľne rozkladá, čím znižuje obsah aktívneho chlóru. Rozklad urýchľuje teplo, svetlo a katalytický účinok kovov. Má leptavý účinok na pokožku. Roztok chlórnanu sodného, bežne známy ako bielidlo, sa často používa ako dezinfekčný prostriedok alebo bieliace činidlo. V domácnosti sa koncentrovaný roztok používa v čistiacich a dezinfekčných prostriedkoch, akými sú Domestos alebo Savo. Ten istý prostriedok sa používa aj na dezinfekciu pitnej vody či bazénov.

Postrek roztokom chlórnanu sodného zamerali dobrovoľní hasiči hlavne na plochy na sedenie. Neunikli im však ani plochy, ktorých sa starší dotýkajú pri vstávaní alebo slúžia na opieranie počas čakania na autobus. V meste boli taktiež dezinfikované zóny pred poliklinikou, nemocnicou a lavičky pri oddychových zónach.

V rámci finálnej časti čistenia mesta pred Veľkou nocou pristúpili i Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok k umývaniu a dezinfekcii zastávok v majetku mesta a v správe VPS. Aj touto formou chceli hasiči a VPS prispieť k väčšiemu pocitu bezpečnosti a zlepšeniu kvality života občanov nášho mesta.

Ondrej Miškovič