Aktuality

V Kežmarku spustili fontánu ako symbol uvoľnení

i_6363810

Od piatka 7. mája si oddychový priestor pri kežmarskej radnici môžu obyvatelia a návštevníci mesta užiť aj s fontánou, ktorej opätovné spustenie symbolicky otvorilo všetky verejné priestranstvá v meste.

Slávnostného spustenia fontány sa v sprievode klavírneho vystúpenia zúčastnil aj primátor mesta Ján Ferenčák a architekt Jozef Figlár, ktorý spolu so synom stojí za jej návrhom. Fontána bude skrášľovať centrum mesta počas najbližších mesiacov od 8.00 do 21.00 hod. Vo večerných hodinách bude osvetlená.

„Teším sa, že po dlhej dobe izolácie sa v srdci námestia, a po celom našom meste, opäť vytvoria príjemné miesta na stretávanie, relax a oddych, ktoré prinesú ľuďom radosť a pocit spolupatričnosti. Verím, že si už čoskoro budú môcť všetci užiť aj kultúrne podujatia a promenádne programy, ktoré pre nich pripravujeme,“ povedal primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

V posledné dni prešla fontána čistením a kontrolou funkčnosti systému. V suteréne radnice sa nachádza studňa, ktorá sa využíva ako jej vodný zdroj. „Som rád, že fontána sa ľuďom páči. O tom, že bude pri radnici, rozhodla skutočnosť, že v suteréne radnice je spodná voda, ktorá prechádza popod základy a odtiaľ do kanalizácie. Vďaka fontáne sme našli pre ňu využitie, ktoré má aj ekologický a úsporný podtón,“ ozrejmil jej fungovanie Jozef Figlár.

Fontána, ktorá má moderný ráz so zreteľom na historickosť mesta, bola po prvýkrát uvedená do prevádzky v septembri 2019. Je vyrobená z travertínu a jej farba korešponduje s farbou radnice. Výška vodných prúdov sa utomaticky mení podľa sily vetra.

Pôvodná fontána, ktorá bola na mieste, kde v súčasnosti stojí najvyšší lampový stĺp, bola odstránená v roku 1997.

Cieľom vybudovania nového vodného prvku bola okrem iného aj eliminácia negatívnych vplyvov zmeny klímy na mestské prostredie. Okrem fontány, ktorú v zime nahradia svetelné prúdy, je na priestranstve nová dlažba, lavičky, prvky drobnej architektúry, iluminačné osvetlenie a zeleň. Výstavba bola čiastočne realizovaná v rámci projektu „Spája nás voda Nowy Targ – Kežmarok“, ktorý bol podporený z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020.

Mgr. Barbora Sosková
oddelenie komunikácie a propagácie