Aktuality

V Kežmarku to volejbalom žije

ilustračný obrázok

Športové podujatia utíchli, haly zívali prázdnotou a inak ako online sa netrénovalo. Pozornosť všetkých sa upierala na dni, kedy sa opatrenia súvisiace s celosvetovou pandémiou čo i len trocha uvoľnia. Nielen na náročný uplynulý rok sme sa pýtali predsedu Klubu volejbalu MŠK OKTAN Kežmarok Milana Špaka.

Klub volejbalu MŠK OKTAN Kežmarok vznikol v roku 1993 a nadviazal na bohatú históriu organizovaného volejbalu v Kežmarku. Po vzniku klubu boli najväčšie úspechy zaznamenané najmä v mládežníckych kategóriách a boli korunované titulmi majstra Slovenska. Postupom času prišli úspechy v seniorskej kategórii, kde najväčší úspech prišiel v sezóne na prelome rokov 2015 a 2016, kde kežmarské družstvo žien obsadilo druhé miesto v extralige, ako aj v Slovenskom pohári.

„Aktuálne v našom klube pôsobia mládežnícke družstvá a aj preto bol tréningový proces počas pandémie veľmi komplikovaný. Organizované tréningy boli v značnej miere ovplyvnené opatreniami proti pandémii, takže značná časť tréningového procesu bola postavená na základe individuálneho plánu pre jednotlivé hráčky,“ hodnotí prípravu volejbalistiek Špak. Vzhľadom na to, že ide o mládežnícke kategórie, chýbajúci element spoločných tréningov pod vedením trénerov mimoriadne chýbal. Momentálne sú v športovom klube iba kategórie dievčat. Bohužiaľ, zo strany chlapcov poklesol záujem o volejbal. Už niekoľko rokov sa nedarí prilákať ich potrebný počet a tak sa táto kategória vôbec nerozvíja.

Problémov spojených s fungovaním klubu je niekoľko. Jeden sa dotýka aj celospoločenského nastavenia dnešnej mládeže a detí. Šport ich akosi prestal zaujímať, svoje pohľady skôr smerujú do počítačov či mobilných zariadení. Situáciu nezlepšilo ani zníženie sociálneho kontaktu a uprednostňovaný pobyt doma. Bez účasti mládeže nie je možné volejbalový klub rozvíjať. Je potrebné riešiť i nedostatok tréningových kádrov. „Kežmarok bol vždy volejbalovým mestom. V čase pôsobenia družstva žien v extralige sme mali najvyššiu návštevnosť divákov na zápasoch a naše publikum patrilo k najlepším v celej extralige,“ tvrdí predseda klubu Špak.

Spolupráca viacerých zložiek je pre fungovanie akéhokoľvek športového klubu nevyhnutná. Ak by sa neangažovalo samotné mesto a sponzori, nebolo by možné chod družstva zabezpečiť. Ak by vás volejbal oslovil, stačí poslať mailom jednoduchú prihlášku na mailovú adresu trénera zverejnenú na webe MŠK.

Patrícia Rozgonyiová, foto: Archív klubu