Aktuality

V novembri si pripomíname Medzinárodný deň počítačovej bezpečnosti

ilustračný obrázok

Computer security day má ľuďom každoročne 30. novembra pripomenúť potrebu chrániť nielen svoje počítače, ale predovšetkým svoje osobné údaje. V súčasnosti si len ťažko vieme predstaviť náš život bez počítačov a internetu.

Mestský úrad a všetky jeho organizácie patriace pod mesto sú pripojené na optickú sieť s prístupom na vysokorýchlostný internet. Prínosom terminálového systému pre úrad so vzdialenými organizáciami, je online práca s dátami. Odpadajú starosti a problémy s prenosmi údajov a riešením konfliktov pri ich synchronizácii. Aplikačné programové vybavenie je aktualizované centrálne, zálohovanie je zabezpečené na jednom mieste, ochrana a spoľahlivosť je zabezpečená cez virtuálnu privátnu sieť, firewall, natovanie.

Digitalizácia dát v Kežmarku

Začiatkom roka 2016 bola pre Mestský úrad Kežmarok a jeho organizácie inštalovaná jednotná ekonomika rozpočtových a príspevkových organizácií. Základnou aplikáciu je informačný systém samosprávy, ktorý zabezpečuje základné funkcie a služby od firmy CORA GEO. Pre spoločnosti s.r.o. je používaný informačný systém od firmy ASSECO. „Zavedením jednotnej ekonomiky má zriaďovateľ aktuálny prehľad  o finančných tokoch – cash flow, rozpočte a účtovníctve jednotlivých organizácií online. Pre všetky organizácie je zabezpečené bezpečné, certifikované a šifrované  pripojenie k dátovému centru v budove mestského úradu,“ priblížila Danka Skupinová z referátu informatiky.

Mesto Kežmarok má jeden produkčný server a jeden záložný backup server a sekundárne backup zariadenie. „Máme nainštalovaných 18 virtualizačných serverov, čo umožňuje viacerým inštanciám operačných systémov pracovať na jednom fyzickom serveri. Pôsobí ako sprostredkovateľ medzi zariadením a operačným systémom na serveri, zvyšuje kapacitu zariadenia a rozdeľuje ho na samostatné virtuálne servery, ktorým sú pridelené vlastné procesory, veľkosť operačnej pamäte a veľkosti miesta na disku z prístupného úložiska,“ priblížila Skupinová.

Kybernetická bezpečnosť je použitie vhodných bezpečnostných technológií, ochrana pred ukradnutím, zničením alebo pred ohrozením dostupnosti, integrity či dôvernosti spracovávaných informácií, ďalej uvedomelí, vyškolení zamestnanci a vedenie spoločnosti a dobre nastavené i otestované procesy. Cieľom je ochrana informačných systémov (alebo lepšie povedané, akejkoľvek technológie využívajúcej procesor, pamäť a komunikačné linky) dôležitých pre zabezpečenie komfortného žitia obyvateľstva. „Vzhľadom k súčasnému globálnemu stavu narastajúcich kybernetických útokov na siete, zariadenia, servery, aplikácie a dáta, teda informačné systémy organizácií je mimoriadne dôležitá téma kyberbezpečnosti,“ apeluje na bezpečnosť dát Skupinová.

Pozor na údaje, ktoré zadávate na webe

Jednou z častých metód vylákania hesla či PIN-u vo finančných operáciách je phishing, z anglických slov password fishing teda rybolov hesiel, kde podvodník využíva falošný email alebo web stránku. V podvodnom emaily je žiadosť o overenie identifikačných a autentifikačných údajov s tým, že banka zaviedla nové bezpečnostné opatrenia, alebo ponúka odmenu za vyplnenie priloženého formulára.

V podvodných emailoch nie je výzva na poslanie osobných údajov ale príloha. Po otvorení prílohy sa do počítača môže stiahnuť škodlivý kód. Nechránený laptop alebo počítač bude následne takéto údaje vyhľadávať a potichu zasielať priamo útočníkovi. Danka Skupinová radí: „Vždy si pozorne pozrieť, z akej emailovej adresy email prišiel! V žiadnom prípade neposielať mailom heslá, číslo GRID karty alebo overovací kód do internetbankingu.

Na podozrivé emaily nikdy neodpovedať, zmazať ich z doručenej pošty i z koša!“

Okrem Novín Kežmarok mesto informuje občanov prostredníctvom webovej stránky mesta www.kezmarok.sk, na facebooku mesta Kežmarok a instagrame. O odstávkach elektriny, vody, plynu sú občania príslušných ulíc informovaní sms správou. Vždy sledujte len potvrdené zdroje a oficiálne webové stránky a účty na sociálnych sieťach nášho mesta.

Ondrej Miškovič