Aktuality

Vianoce, ako ich (ne) poznám

Ilustračný obrázok

Skracujúce sa dni a predlžujúce sa večery  sú  neklamným znamením, že pomaly prichádzajú najkrajšie sviatky roka „Čarovné Vianoce“. Aj príroda pripravujúca sa na zimný spánok, akoby  nás chcela motivovať  k postupnému preladeniu sa na  pokojnejšiu  atmosféru, stíšeniu sa a hľadaniu pravých hodnôt, k nostalgii, k vráteniu sa k prapôvodnej podstate Vianoc.  Akoby v protipóle  nás však  verejné dianie  strháva do predvianočného víru ruchu sveta. Obchody ponúkajú množstvo tovaru, každodenný zhon  sa snaží  zaujať majoritné miesto v našom živote.

Obdobie Vianoc má pre každého z nás osobitú hodnotu. Všetci sa na ne tešíme, deti i dospelí. Je  symbolom spoločného rodinného prežívania, vzájomného obdarúvania. V spomienkach sa vraciam do  niektorých Vianoc svojho  detstva v tomto mojom rodnom meste. Plní nadšenia a radosti sme sa vracali zasneženými uličkami z polnočnej omše. Trubači na kostolnej , či radničnej veži hrali do ticha „Tichá noc , svätá noc…“, mäkučké snehové vločky nás šteklili na vymrznutých lícach, keď sme prechádzali vysvieteným historickým námestím.  Bola to neopakovateľná čarovná atmosféra radosti z príchodu večnej lásky na tento svet, umocnená krásou nášho maličkého mestečka. Materiálne sme boli chudobnejší ako dnes, ale duchovne bohatší, vedeli sme sa tešiť z maličkostí, rozdávať si lásku navzájom a podeliť sa aj o to málo, čo sme mali.

Do nadchádzajúcich vianočných sviatkov chcem vysloviť neskromné želanie o znovu nájdení atmosféry   tých „pravých“ Vianoc, ktoré  sa žiaľ už v posledných rokoch  akoby vytrácali. Akoby   so snehom zmizla  súčasne aj ľudská spolupatričnosť i vzájomná úcta a nahradila ich honba za matériou. Prajem  nám všetkým, aby tohtoročné Vianoce boli o vrátení  ich skutočnej   hodnoty, o pokoji, znovu nájdení dôstojnosti každého človeka, pravého šťastia a lásky, ktorá všetkých ľudí spája, o  sile tešiť sa z maličkostí. Moci pochopiť, že Vianoce nie sú  o predháňaní sa v obdarúvaní, čo najhonosnejšími darčekmi, ale o umení vedieť v pokore prijať posolstvo lásky a odovzdávať ho ďalším generáciám.

Drahí Kežmarčania, všetkým  vám želám pokojné  a  radostné Vianoce.

Ing. Eva Kelbelová,

Vedúca oddelenia prípravy investícií