Aktuality

Všade dobre, na Slovensku naj

Partia mladých ľudí, ktorí milujú zábavu, radi vykonávajú rôzne aktivity a sú kreatívni, sa na začiatku roka rozhodla pre spoločnú dovolenku na Slovensku. Voľba bola jasná – slovenská „Route 66“ vedúca zo Šiah do Tatranskej Javoriny.

Cesta je dlhá takmer 247 kilometrov a prechádza cez tri kraje – Nitriansky, Banskobystrický a Prešovský. Avšak v marci to pre nich začalo vyzerať tak, že nič z toho nebude. Nakoniec sa to však podarilo. „Touto cestou by sme chceli ukázať ľuďom, že aj na Slovensku máme nádherné a čarovné miesta a dovolenka „doma“ môže byť rovnako dobrá ako v zahraničí, dokonca aj lepšia. Zároveň chceme zviditeľniť zaujímavé miesta a objekty, o ktorých možno ani neviete,“ povedal účastník výpravy Dominik Vrba.

Cestovatelia všetko nakrúcajú a chceli by z týchto záberov vytvoriť film či seriál. „Myslím si, že veľa ľudí ani nevie, aké krásne je Slovensko. Ale chápem, že niekto má radšej exotiku a more ako hory. No Slovensko je ozaj nádherné,“ priznala Veronika Molnárová. Počas výpravy museli byť pripravení na dlhú cestu autom, ktorá však podľa ich slov neprinášala ponorkovú chorobu. „Cestujem veľmi rád, napríklad v Londýne som bol už trikrát. Je to krásne mesto, určite sa tam ešte vrátim, no je čas sa venovať aj Slovensku,“ povedal na margo cestovania Tomáš Zatko.

Záujem precestovať krajinu mali viacerí už od detstva. „Už odmalička som sníval o tom, ako prejdem celé Slovensko. Mám veľmi rád našu krajinu a chcem ju celú vidieť. Keď som sa konečne odhodlal na cestovanie, dlho som uvažoval, kde začnem. Keďže moja polovica rodiny pochádza zo stredného Slovenska (Brezno, Banská Bystrica…), rozhodol som sa, že prvá cesta musí viesť tadiaľto. A tak voľba padla na cestu 66. Cesta a jej okolie je zaujímavé a prejsť ju s veľmi dobrými kamarátmi je niečo, čo chcete zažiť. Preto som sa rozhodol ju absolvovať,“ povedal Dominik Vrba, ktorý na otázku, či by mali Slováci viac chodiť na dovolenky po rodnej krajine, odpovedal: „Určite áno. Mnohokrát ani nevedia, čo všetko tu máme. A často sú to unikáty, ktoré sú len u nás. A okrem toho, všade dobre, doma najlepšie.“

Kežmarok navštívili 27. júla a ich sprevádzanie po meste zabezpečilo oddelenie komunikácie a propagácie mesta Kežmarok. Putovanie pamiatkami začali na mieste, kde sa zväčša všetko končí – na historickom cintoríne – a viedlo po celej trase Historickej cesty, ktorú taktiež nájdete v tomto vydaní Novín Kežmarok.

O výsledku ich snaženia vás budeme informovať na sociálnych sieťach mesta Kežmarok a tejto odvážnej skupine prajeme v auguste veľa ďalších krásnych spoločných chvíľ.

Ondrej Miškovič