Aktuality

Využívanie moderných cyklostaníc rastie

Od odovzdania cyklolavičiek do užívania Kežmarčanov prešlo už niekoľko mesiacov. Počas tejto doby sa mnoho nielen kežmaračanov zaujímalo o tieto moderné cyklostanice – lavičky. Žiaľ, nevyhli sa im ani vandali.

Počet užívateľov cyklolavičiek sa začiatkom jarného obdobia zvýšil. Je tomu tak aj vďaka stále pretrvávajúcej pandémii a cítime to aj v našom meste, kde sa cyklistická doprava stáva stále viac preferovanou. Ako náhle opadol sneh, ľudia povyťahovali bicykle a začala sa cyklistická sezóna. Naše cyklostanice poslúžili obyvateľom na drobné opravy alebo dofúkanie kolies.

Čo sa týka štatistiky používania cyklolavičiek, tak je najpreferovanejšia služba prístup na internet. „Doposiaľ bolo prihlásených 12 721 užívateľov a skoro 900 nabíjaní mobilného telefónu. Ďalšou preferovanou službou bolo použitie kompresora na dofúkanie kolies. Naopak najmenej sa využíva nabíjanie elektrobicyklov,“ informoval Peter Justh z oddelenia prípravy investícii.

Stretli sme sa i s negatívnymi skutočnosťami. „Hneď v prvý týždeň od osadenia sme riešili problémy s dvierkami ktoré niekto nasilu otváral. Ešte pred zimou niekto lavičky popísal a polepil nálepkami. Nedávno sme museli riešiť opäť odtrhnuté dvierka na lavičke pri Weilburskej ulici. Treba povedať, že mesto sa vždy snaží pristúpiť čo najskôr k oprave,“ povedal Peter Justh. Kamery sú funkčné a záznamy sa pri vandalizme preskúmavajú. Tu by sme chceli poprosiť občanov, aby poruchy alebo vandalizmus aj samy nahlásili. Na vzniknutú situáciu sa preto dá čo najskôr reagovať.

Pred niekoľkými týždňami boli lavičky skontrolované a vyčistené. Je potrebné upozorniť, že má používateľ čítať to, čo píše na displeji samotnej lavičky. Medzi jedným z nahlásených podnetov bol i nefungujúci kompresor. Užívateľ nebol k danej lavičke prihlásený cez mobilný telefón. Pre samotné používanie kompresora, alebo dobíjanie elektrobicykla je potrebné sa vždy prihlásiť na sieť lavičky (Monna Free Wi Fi).

Vzniknutú infraštruktúru využívajú všetci obyvatelia mesta, ale i obyvatelia okolitých obcí, s ktorými je mesto Kežmarok prostredníctvom cyklotrás prepojené. „Všetky cyklolavičky sú prístupné pre širokú verejnosť. Pri tomto projekte sa nezabúdalo ani na telesne postihnutých, preto sú všetky tieto miesta bezbariérové. Sme prví a týmto sa stávame príkladom pre ostatné samosprávy,“ deklaroval primátor mesta Ján Ferenčák pri jej slávnostnom otváraní.

Patrícia Rozgonyiová