Aktuality

Životné jubileum Štefana Justa

Rodený Kežmarčan Štefan Just budoval a tvoril kulturistiku na Slovensku, trénoval niekoľkonásobných majstrov v tomto športe, ale aj jachtárov. Kariéra známeho športovca je plná úspechov a víťazstiev. V tomto roku sa Štefan Just dožíva životného jubilea 70 rokov.

Kulturistika na profesionálnej úrovni začala Štefana Justa zaujímať ako dvadsaťtri ročného. Vtedy s ďalšími nadšencami založil v Trnave klub športovej kulturistiky Fortuna. Prvýkrát sa predstavil odbornej porote na majstrovstvách západoslovenského kraja. O rok neskôr sa už pokúsil o titul majstra Slovenska, no získal tretie miesto.

Práve v tom čase sa jeho kariéra rozbehla. Vždy, keď mal príležitosť, bodoval a umiestnil sa v prvej trojici. V rokoch 1975 až 1985 bol reprezentantom ČSSR s piatimi titulmi majstra Slovenska, päťkrát skončil na druhom mieste. Stal sa medzinárodným majstrom v Poľsku, Maďarsku, Rakúsku, NDR a Rumunsku. „V minulom režime nemali radi tento šport. Len vďaka tomu, že sme z Európy a zo sveta prinášali úspechy, tak nás akceptovali. Boli sme skôr na chvoste,“ spomína na zlatú éru Štefan Just. V kategórii športová kulturistika sa zúčastnil na viac ako sto súťažiach.

Športu sa naďalej venoval ako tréner, viedol oddiel a posilňovňu v Topoľčanoch. Zároveň zvládol vyštudovať Fakultu telesnej výchovy v Bratislave. Stal sa diplomovaným trénerom prvej triedy. Pod jeho vedením trénovali aj niekoľkonásobní majstri Slovenska a ČSSR vo váhovej kategórii. Za zmienku určite stojí Bystrík Káčer, Anton Šaraj a Milan Šipek.

Šesť rokov strávil v Taliansku na pozícii kondičného trénera olympionikov v jachtingu. V triede finn viedol pretekára Lucu de Voti, neskôr bol trénerom aj Alexandry Senssiny. Tá si na olympiáde v Atlante v triede serf vybojovala tretie miesto. Jachting má svoj ročný cyklus tréningov, ktoré striktne dodržiavali. V zime sa pripravovali na sezónu, na jar a v lete s regatou cestovali za lepšími podmienkami. Navštívili tak Mexiko, Japonsko, Honkong. Na prelome tisícročí bol na olympiáde v Sydney.

Od roku 2002 striedavo pôsobí v Brne a Kežmarku. V súčasnosti vyzerá jeho športovanie inak. „Už som zavesil kopačky na klinec. Mám pár ľudí, s ktorými konzultujem tréning. Ja sám osobne šesťkrát do týždňa chodím cvičiť. Taktiež jazdím na bicykli a kolieskových korčuliach,“ dopĺňa Štefan Just. V čase pandémie behával po schodoch, na medziposchodí robil kľuky. Avšak dvíhanie železa mu po troch mesiacoch doma chýbalo.

Patrícia Rozgonyiová