Aktuality

Kostolné námestie sa dočká rekonštrukcie. Hlavné slovo majú pamiatkári

Revitalizácia kežmarského Kostolného námestia je na stole takmer 10 rokov. V decembri sa na Radnici uskutočnilo stretnutie s vizualizáciami a plánom, ktorý v sebe zahŕňa i nové parkovacie miesta.

„ Decembrové stretnutie v priestoroch Radnice bolo pracovným stretnutím k rozpracovanému projektu a rieši naozaj celú rekonštrukciu Kostolného námestia vrátane prístupov z Hlavného námestia Dr. Alexandra a Novej ulice,“

povedala vedúca prípravy investícií Eva Kelbelová. Okrem výmeny povrchov, novej dažďovej kanalizácie, pristúpia z hľadiska investícií aj správcovia inžinierskych sietí. Námestie tak čaká úplná rekonštrukcia plynových potrubí, splaškovej kanalizácie, elektroinštalácie a telekomunikačného vedenia. Predpokladom je teda rekonštrukcia nielen dopravná, ale i technická. Kostolné námestie a Nová ulica sa dočká výmeny povrchov.

„Chceme priestoru priznať charakter námestia, či už použitím kvalitnejších materiálov, drobnou architektúrou, ale i výrazovými prvkami. Plánujeme taktiež posilniť kamerový systém a osvetlenie,“

povedala Kelbelová. Po ukončení projektovej dokumentácie bude spracovaná štúdia, ktorú musí mestu ešte odsúhlasiť Krajský pamiatkový úrad.

Vzhľadom na finančný objem, ktorý bude súčasťou projektu, sa rekonštrukcia začne buď na etapy, alebo sa bude robiť komplexne. Väčšina Kežmarčanov pozná stav Novej ulice v Kežmarku, kde sa nachádzajú viaceré zložité výškové pomery, s ktorými sa taktiež samospráva musí popasovať a zosúladiť s pešími prístupmi a dopravnou infraštruktúrou. Ulice sú momentálne jednosmerné a ak to stav dovolí, mohli by sa na viacerých častiach spraviť obojsmerné úseky. Travertínové chodníky chcú v projekte priznať a zachovať historický a estetický ráz rekonštruovaného územia. Asfaltový koberec z miestnej komunikácie plánujú nahradiť kamennou dlažbou alebo betónovou imitujúcu kameň.

Historický status Kostolného námestia sa môže tak stať ďalšou pýchou a turistickým lákadlom.

„Chceme kostolné námestie povýšiť na úroveň námestia, aby uličky mali svoju dušu. Mojou víziou je dobre osvetlenie v úzkych a tmavých uličkách. Ďalším naším zámerom je vybudovanie nového námestia pri plánovanom Dome kultúry pred gréckokatolíckym chrámom,“

povedal primátor mesta. Na toto miesto sa taktiež plánuje osadenie sochy Pavla Országha Hviezdoslava. Pred vstupom na Hlavné námestie budeme môcť obdivovať ďalšie menšie námestia, ktoré budú slúžiť na relax a trávenie spoločných chvíľ všetkých vekových kategórií.

Ondrej Miškovič


Beseda o investíciách mesta

V archíve Kežmarskej televízie KTV nájdete besedu o investíciách mesta, v ktorej sa dozviete o všetkých najnovších projektoch. Aktuálne zábery novej polikliniky, prácach na Redute, športoviskách v meste čakajúcich na rekonštrukciu, Kostolného námestia a o ostatných z úst primátora mesta a vedúcej oddelenia prípravy investícii Mestského úradu v Kežmarku.