Aktuality

Ako behať v zime ?

Pri nízkych teplotách by ste mali voliť dlhšie jednotky – týmto spôsobom budete trénovať srdcovo-cievny systém a zlepšíte metabolizmus tukov. Pár tipov na beh v zime nájdete v tomto článku.
1. Stanovte si cieľ
Ideálne je na začiatku prípravy na budúcu sezónu vybrať si jedny alebo viacero pretekov na, ktoré sa budete pripravovať. Týmto krokom človek nestratí motiváciu.
2. Nájdite si parťáka
Každý z nás pozná tie chvíle, keď má veľa povinností, keď sa mu nechce. Ideálnym riešením v týchto chvíľach je mať parťáka či parťáčku, s ktorým alebo s ktorou sa dohodneme na termíne vopred. Dvom je predsa veselšie, tréningy zbehnú v spoločnosti rýchlejšie.
3. Otužilosť
Častou začiatočníckou chybou je preobliekanie. Medzi amatérmi som sa stretol s radou, že keď vyjdeš pred tréningom von, musí ti byť mierne zima. Konkrétnejšie to znamená, že sa obliekate, ako keby bola vonkajšia teplota o tri až päť stupňov vyššia. Ak si neviete hneď zvyknúť na chlad, tak si zoberte extra vrstvu na rozcvičku a po zahriatí ju už nebudete potrebovať.
4. Bezpečnosť
Zima má menej svetla a keďže čas je aktuálne najvzácnejšou komoditou, mnohí z nás chodia behávať skoro ráno alebo neskoro večer. Pri takomto behu je veľmi dôležité mať na sebe reflexné prvky. Ak sa chystáte bežať mimo pouličného osvetlenia, tak určite odporúčam aj čelovku.
5. Buďte flexibilní s tréningami
Zimné počasie nás vie často prekvapiť a ísť na dlhý a náročný tréning do zlých poveternostných podmienok môže byť pre mnohých z nás demotivačné. Pokojne si vymeňte obsah tréningu a nechajte si ťažšie tréningy na lepšie počasie.
Filip Kormoš