Aktuality

Blíži sa čas častejších návštev cintorínov

Blížiace sa dušičky sú spojené s častejšími návštevami cintorína. Pozor však na niektoré zásahy na pomníkoch vašich blízkych, najmä na Starom historickom cintoríne.

Pri oprave, rekonštrukcii alebo iného zásahu na hrobovom mieste, ktoré spadá a je zadelené ako kultúrna pamiatka, tie sa nachádzajú hlavne pri obvodom múre a sú charakteristické svojím oplotením, je dôležité upozorniť nájomcov takýchto hrobových miest, že pre tento účel je potrebné dodržať jednotlivé kroky:

Prvým krokom je spísať Žiadosť o povolenie na úpravu hrobového miesta, ktorú je potrebné osobne alebo poštou doručiť na Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Prešov – Pracovisko Poprad, Sobotské námestie 1735/16, 058 01 Poprad – Spišská Sobota, vedúci oddelenia Ing. arch. Iveta Bujnová. Na základe žiadosti potom KPÚ – pracovisko Poprad, kontaktuje žiadateľa či nájomcu hrobového miesta s povolením resp. s príslušnými podmienkami, za akých sa hrobové miesto, môže opraviť. KPÚ určuje napríklad farbu, aká bude použitá na múre, na dekoráciách, krytinu,  zachovanie oplotenia, zachovanie pôvodných náhrobných kameňov a podobne.

Druhým krokom po obdržaní povolenia od KPÚ, nájomca kontaktujte Odbor výstavby – Mestský úrad Kežmarok ohlási začiatok rekonštrukcie.

Posledným tretím krokom je zaplatenie poplatku pre vstup na pohrebisko na správe cintorínov.

Všeobecne je dôležité upozorniť a dochádza tu k viacerým nedorozumeniam, že  úpravy a náklady s tým spojené, si hradí nájomca sám. Všetko je uvedené v zmluve o hrobovom mieste v článku V. Povinnosti prenajímateľa a nájomcu. Taktiež by sme chceli týmto upozorniť nájomcov hrobových miest, aby pri už samotnom plánovaní začatia realizácií zmien, úprav alebo rekonštrukcií, kontaktovali správcu cintorínov Pohrebné a cintorínske služby Mesta Kežmarok, Jakuba Kraya 20, Kežmarok. Pre vstupy pre kamenárske, čistiace práce – firmami, je potrebné mať uhradený poplatok a samotné povolenie vstupu na pohrebisko. Povolenie sa vydáva iba nájomcovi a iba nájomca môže požiadať o tieto práce.

Pri zistení, že nájomcom nie je už žijúca osoba je potrebné si najprv hrobové miesto zmluvne vysporiadať, a tak následne začať s prácami.

Soňa Brijová