Aktuality

Cezhraničný kongres Euroregiónu Tatry opäť po dvoch rokoch

05

Po dlhej dobe rôznych zákazov a prísnych opatrení v dôsledku epidémie covid-19 sa členovia na slovenskej a poľskej strane opäť stretli na cezhraničnom kongrese, ktorý sa v tomto roku organizoval na Slovensku, konkrétne v hoteli Spolcentrum vo Svite.

Dvadsiaty šiesty kongres otvorili predsedovia rád oboch Euroregiónov, na slovenskej strane Ján Ferenčák a na poľskej strane Bogusław Waksmundzki. Úvod podujatia oživil folklórny súbor Jánošík zo Svitu tradičnou ľudovou hudbou a tancami. Pred rokovaním si prítomní členovia uctili minútou ticha zosnulých kolegov, ktorí členskú základňu opustili v roku 2020, a to Petra Petka, Jána Skupina a Wendelina Habera, ktorí boli zároveň čestnými členmi Euroregiónu Tatry. Témou podujatia bola dlho pretrvávajúca epidémia covid-19, jej vplyv na cestovný ruch a ekonomiku pohraničia, ale aj aktuálna udalosť – vojna na Ukrajine a s tým súvisiaca energetická kríza. V diskusii sa ujali slova členovia zo slovenských a poľských samospráv, aby priblížili túto ťažkú situáciu a jej vplyv na chod samospráv a realizáciu a vyúčtovanie prebiehajúcich projektov.

Každoročnou súčasťou kongresu bolo vyhlásenie súťaže o Cenu im. Petra Buriana pre najlepšie spolupracujúce samosprávy – členov Euroregiónu Tatry a inštitúcie pôsobiace na území Euroregiónu Tatry, čo nechýbalo aj tento rok a opäť po dvoch rokoch mali členovia možnosť zapojiť sa so svojimi úspešne zrealizovanými projektmi. Naposledy boli ceny odovzdané v roku 2019 na XXV. cezhraničnom kongrese v Nowom Targu, kde špeciálne ocenenie za 25 rokov spolupráce bolo udelené mestám Kežmarok a Nowy Targ, ktoré osobne prevzali primátori týchto miest.

Obe kancelárie sa zhodli na tom, že v budúcnosti sa pravidla súťaže upravia tak, aby boli jednoduchšie pre účastníkov z hľadiska náročnosti aj času. Touto zmenou chcú motivovať aj ostatných členov, aby sa do súťaže zapojili a získali tak ocenenie. Kongres je známy aj tým, že sa na ňom udeľuje čestné členstvo navrhnutým členom. Väčšinou tento návrh vyplýva zo zasadnutia rád. Stalo sa tak aj 18. 12. 2019, keď Rada Združenia EUT navrhla udelenie čestného členstva Petrovi Petkovi za dlhoročnú činnosť v Rade za mesto Spišská Nová Ves a podieľanie sa na rozvoji Euroregiónu Tatry. Aj napriek tomu, že sa kongresu nedožil, bolo mu udelené čestné členstvo in memoriam a plaketu spolu s pamätnou listinou osobne v jeho mene prevzala manželka Milada Petková.

Lívia Jakšová