Aktuality

Chlapcovi pomáhajú delfíny

patrik

Patrikov príbeh sa začal písať v milujúcej rodine 13. decembra 2013. Ako chlapec rástol prišli zdravotné problémy a terapia, pri ktorej pomáha kontakt s delfínmi.

Keď mal malý Kežmarčan Patrik Marhefka dva aj pol roka, bol mu diagnostikovaný autizmus a jeho prvých slov sa tak rodičia ešte nedočkali. „Avšak lásku sa naučil dávať a komunikovať gestami, objatiami či jednoduchým úsmevom,“ povedal o Patrikovi jeho otec.

Delfinoterapia

Delfinoterapia sa využíva u deti s detskou mozgovou poruchou, Downovym syndrómom, autizmom, ADHD, poruchami učenia, pozornosti, mentálne a telesné postihnutia, vývinové poruchy, poruchy reči, zajakávanie, slinotok, spasmy, anorexia, rakovina, migrény, obsedantno-kompluzivne poruchy, rôznych psychických traumách a zážitkoch, silných agresiách u detí, psychicky a sexuálne zneužívané deti. Rovnako aj pri psychosomatických ochorení, zmyslových postihnutiach, hydrocefaluse alebo pri Alzheimeri.

„Deti vo všeobecnosti nemajú problém s delfínom alebo s vodou. Dá sa aj dopredu na terapiu pripraviť pomocou pobytu v bazéne a s veľkým nafukovacím delfínom. Alebo pobytom vo vode sprevádzaný neoprenom na sebe. Deti vo všeobecnosti majú radi vodu a zvierata. Niektoré deti vôbec nevnímaju delfína ako obrovského cicavca. Väčšinou sa deti na delfína tešia a už sa hrnú do vody. Prvá terapia je väčšinou sprevádzaná krikom alebo plačom. Dieťa samotne rieši odlúčenie od mamy, je na platforme so mnou trénerom a s delfínom. Je to nove prostredie a nepohodlie môže robiť studenšia voda, čí neopren,“ povedala Zuzana Matheová o nie veľmi známej no zato účinnej liečbe.

Podpora Patrikovej liečby

“Je to náš veselý organizátor,” povedal Patrikov otec, ktorý spravuje občianske združenie cez ktoré sa rozhodol svojmu synovi napomôcť v liečbe. Spoločne s priateľmi vytvoril aj webstránku www.ozgol.sk, na ktorej nájdete všetko o Patrikovi a terapii, ktorá mu pomáha.

Ondrej Miškovič, foto: archív rodiny Marhefkovej