Aktuality

Dni židovskej kultúry v Kežmarku

Dni židovskej kultúry v Kežmarku_final

Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia pripadá toho roku na piatok 9. septembra. Tohtoročné Dni židovskej kultúry v Kežmarku sa uskutočnia od 7. do 9. septembra.

V stredu 7. septembra si v kine Iskra už tradične pripomenieme nášho slávneho rodáka a svetoznámeho režiséra. V rámci programu Pocta Jurajovi Herzovi si diváci o 19.00 h pozrú film z roku 1965 na motívy rovnomennej novely Ladislava Grosmana – Obchod na korze. Bol to prvý československý film, ktorý získal r. 1966 Oscara za najlepší cudzojazyčný film, Juraj Herz bol pri jeho nakrúcaní ako pomocný režisér a zahral si aj epizódnu úlohu. Vstupné 5 eur, držitelia preukazu filmového klubu 3 eurá.

Vo štvrtok 8. septembra o 19.00 h bude v kine Iskra možnosť vidieť izraelský film Jedna rodina (v pôvodnom znení s titulkami). Dramatický príbeh o záchrane rodiny Honigovej z okolia Starej Ľubovne a o pátraní potomkov zachránených po potomkoch záchrancov a opačne – projekt Vertikála východného vetra. Po filme bude beseda s jedným z aktérov snímky. Po skončení podujatia sa môžu diváci presunúť k pamätníku na mieste bývalej synagógy, kde zapália sviečku. Vstup na premietanie je voľný.

V piatok 9. 9. predpoludním (9.00 – 11.30) bude pre záujemcov sprístupnený kežmarský židovský cintorín, ktorý je na križovatke ulíc Tehelňa a Biela voda – pri kežmarskom kúpalisku neďaleko Tatraľanu. Mikuláš Lipták tam počas prehliadky porozpráva zaujímavé príbehy z dejín židov v Kežmarku aj na Spiši.

Na Kežmarskom hrade je v múzeu (v priestoroch nad vonkajším schodiskom na nádvorí) pripravená expozícia venovaná tunajšej židovskej komunite. Voľný vstup je naplánovaný na 14.00 h.

V sobotu 10. septembra pozývame na 5. ročník Memoriálu Eduarda Laufera. Peší pochod memoriálu tentokrát povedie z Kežmarku na neďaleký Jeruzalemský vrch (701 m n. m.) na trase z centra mesta od Kežmarskej informačnej agentúry (Hlavné námestie 64) cez sídlisko Sever. Pôjde o nenáročný ľahký výstup. Stačí bežný turistický výstroj, paličky a pláštenka pre prípad daždivého počasia. Zraz účastníkov je stanovený na 9.00 h (pri KIA). Účasť na podujatí je individuálna. Odborný výklad v meste podá Mikuláš Lipták. Sprievod Stanislav Pavlarčík (tel. kontakt: 0908 438 050).