Aktuality

Dobrá inšpirácia so sebou prináša vlnu energie

Barbora Sosková

Pre čokoľvek významné a dobré, čo chceme v našich životoch dosiahnuť, je jeden zásadný predpoklad – inšpirácia. Žijeme v spoločnosti, v ktorej sú talent, schopnosti a priebojnosť na dôležitom mieste, no na úlohu inšpirácie často zabúdame. Tak ako jar prebúdza zem rozvoniavajúcu novým životom, inšpirácia nás prebúdza do nových možností a umožňuje nám preniesť sa cez naše osobné limity. Poháňa nás z apatie a mení spôsob, akým vnímame naše vlastné schopnosti. Dobrá inšpirácia so sebou prináša vlnu energie, ktorá človeka dokáže posunúť do vytúženého cieľa. Niekedy je však ťažké nájsť ju, najmä s prihliadnutím na to, čo sa deje okolo nás.

Tento mesiac v novinách nájdete rozhovor s ambasádorkou tohtoročného Literárneho Kežmarku Luciou Hurajovou. Uznávaná slovenská herečka, kmeňová členka Túlavého divadla a tiež recitátorka sa v ňom okrem iného podelila o tipy, ktoré by mohli pomôcť mladým spisovateľom, či už začínajúcim alebo zbehlým, keď nemajú alebo strácajú inšpiráciu.

Po dvoch rokoch sa do Kežmarku vracia festival EĽRO. Tradičnými ľudovými remeslami ožije mesto od piatku 8. júla do nedele 10. júla. Jubilejný 30. ročník bude venovaný všetkým ľuďom a remeslám. Vášeň je obrovský zdroj inšpirácie a pomerne ľahko sa prenáša na druhých. Mať možnosť pozorovať remeselníkov pri ich práci, do ktorej vkladajú celé svoje srdce či zanietených tanečníkov a umelcov, ktorí podávajú autentické výkony, je inšpiratívnym samo o sebe.

Každého z nás inšpiruje niečo iné – môžu to byť veľké projekty, ale aj maličkosti bežného života. Zaručené metódy ani zdroje neexistujú. Niekedy stačí len vybehnúť do prírody na čerstvý vzduch a nové nápady a myšlienky sa dostavia samé. Skvelým zdrojom inšpirácie môže byť aj pohyb. Kežmarok ako Európske mesto športu pre rok 2022 ponúka množstvo športových možností, kde posilníte nielen svoje telo, ale do značnej miery aj osviežite svoju myseľ. A pritom sa ešte aj dobre zabavíte a odreagujete. Kalendár s detailným rozpisom nájdete v tomto čísle. S novým mesiacom je tu aj nový dôvod nájsť inšpiráciu do ďalších dní. A začať môžete priamo tu, na stránkach Novín Kežmarok. Pekný a inšpiratívny apríl!

Mgr. Barbora Sosková
Tlačová hovorkyňa mesta Kežmarok