Aktuality

Dohoda primátorov môže do mesta priniesť nový kultúrny stánok v podobe domu kultúry

kulturnydom

Členstvo mesta Kežmarok v štruktúre územia udržateľného mestského rozvoja môže priniesť pre zlepšenie kvality života v meste viacero dôležitých investícií.
Zdravé sídelné prostredie pre spokojný, kvalitný a plnohodnotný život v produktívnom území založenom na inovatívnej a konkurencieschopnej smart ekonomike, to je hlavným cieľom štruktúry Integrovanej územnej stratégie územia udržateľného mestského rozvoja (IÚS UMR), ktorej členom je aj mesto Kežmarok.
V roku 2021 sa začalo nové programové obdobie Európskej únie, ktoré sa skončí v roku 2027. V rámci tohto nového programového obdobia 2021 – 2027 majú mať regióny jednoduchší prístup k financovaniu svojich rozvojových potrieb z európskych fondov, a to prostredníctvom vytvorenia území udržateľného mestského rozvoja. Zmyslom UMR je podporiť projekty, ktoré si v rámci stanovených podmienok zadefinujú samotné účastnícke mestá.
Mesto Kežmarok je členom UMR „Poprad – Svit – Kežmarok“. Uvedené mestá zodpovedne pristúpili ku kreovaniu územia udržateľného mestského rozvoja a v spolupráci s primátormi a starostami obcí regiónu sa snažili vytvoriť územie, ktoré by čo najviac zodpovedalo potrebám regiónu. Aktivity vyvrcholili podpísaním Memoranda o spolupráci.
V rámci UMR má mesto Kežmarok alokovanú sumu 13 miliónov eur, ktoré má záujem využiť na viacero projektov. Tým najvýznamnejším je dom kultúry v indikatívnej hodnote 5,5 milióna eur. Ďalšími sú krytá plaváreň za 2 milióny eur, zriadenie zóny remesiel za 2,2 milióna eur, rekonštrukcia športovej haly a futbalového ihriska za 1 milión eur, výstavba regionálnej tržnice za 800-tisíc eur, revitalizácia oddychovej zóny Jeruzalemský vrh a Zlatná za 800-tisíc eur a rekonštrukcia administratívneho centra za 700-tisíc eur.
Strategický cieľ zvýšiť návštevnosť UMR využitím jeho vysokého potenciálu pre rozvoj cestovného ruchu spĺňa projekt domu kultúry.
Myšlienka domu kultúry
Už v 70. rokoch minulého storočia sa v Kežmarku plánoval postaviť dom kultúry, pretože Kežmarok divadlom nedisponoval. Ako kultúrny stánok tu máme Kino Iskra v Redute, ale na dnešné podmienky je už nedostatočné. Preto mesto zrealizovalo projekt domu kultúry na území Starého trhu, ale z dôvodu svojho umiestnenia a možností parkovania už nespĺňa podmienky súčasnej doby, aby slúžil ako divadelná scéna, prípadne ako miesto pre väčšie podujatia. Preto už v 70. rokoch 20. storočia bol v meste Kežmarok zámer postaviť dom kultúry v centre alebo v blízkosti centra, aby spĺňal celospoločenský záujem mať jedno miesto pre divadlo, koncerty, prípadne športové podujatia. „Vytypovaný bol priestor medzi kostolmi pri centre mesta, medzi Dreveným artikulárnym kostolom a Novým evanjelickým kostolom. Preto bola v tých rokoch daná aj uzávera na objekt, ktorý sa nachádzal na tomto území, v súčasnosti je to Stredná odborná škola agropotravinárska a technická, ktorý bol určený k demolácii a na celom tomto priestore malo byť postavené divadlo a dom kultúry. Tento projekt bol v tej dobe aj finančne krytý, keďže podniky v meste Kežmarok posielali na špeciálne vytvorený účet finančné prostriedky na tento zámer. Možno by bol tento projekt už aj zrealizovaný, ale zmenou režimu v roku 1989 k jeho realizácii nedošlo,“ ozrejmil históriu zámeru primátor Ján Ferenčák.
Návrat k projektu
V ostatných rokoch sa mesto k tomuto projektu opätovne vrátilo, keď sa ukázal ako realizovateľný práve v spojitosti s využitím európskych finančných zdrojov. Dané územie je stále prispôsobené ako jediné možné na výstavbu takejto stavby v rámci centra mesta. Dostupnosť daného územia je veľmi dobrá z každej strany. Pod stavbou sa počíta okrem vonkajších parkovísk aj s vybudovaním podzemných parkovísk, čím by sa zároveň zlepšilo parkovanie pri centrálnej mestskej zóne. „Objekt strednej školy je aj v súčasnosti prekážkou vo výstavbe domu kultúry. Mal by byť zbúraný a na jeho mieste by sa mal postaviť nový dom kultúry. V súčasnosti komunikujem s vyšším územným celkom ako zriaďovateľom strednej školy a niekoľko rokov sa snažím, či už s predsedom Prešovského samosprávneho kraja ako aj riaditeľom školy, nájsť riešenie, aby objekt školy prešiel do majetku mesta Kežmarok s tým, že mesto má zámer vybudovať na tomto mieste dom kultúry. Ako primátor mesta som dokonca ponúkol predsedovi Milanovi Majerskému spoločný projekt, keďže župa má mať v prvom rade záujem o to, aby mestá prekvitali a aby sa rozvíjali, žeby dom kultúry mohol byť spoločným projektom mesta a župy, čím by mesto nemuselo riešiť zámeny majetku, ale župa by vstúpila do projektu daným objektom školy a pozemkom pod ním, a náklady by sa mohli taktiež rozdeliť medzi mesto a župu, kde by župa mohla podporiť výstavbu kultúrnych stánkov, čo je aj jedným z jej poslaní. Nenašiel pochopenie, pretože mi bolo povedané, že monumenty sa podporovať nebudú,“ povedal primátor.
Mesto si túto úlohu prevzalo na svoje plecia, no dnešná komunikácia s riaditeľom školy a so župou ohľadom zámeny tohto objektu je veľmi ťažká a kladú si také podmienky, ktoré nie sú pre mesto podľa primátora akceptovateľné. „Napriek tomu stále trvám na tom, že keď sa bude riešiť terajšia zámena všetkých objektov župy a mesta, čiže kasární, Hotelovej akadémie Otta Brucknera, terajšej umeleckej školy, aby súčasťou bol aj objekt Strednej odbornej školy agropotravinárskej a technickej, kde v súčasnosti sú dielne odborného výcviku, pričom dielne na výrobu do stredu mesta nepatria, a internát, ktorý má ísť do rekonštrukcie, máme v budove na Garbiarskej ulici,“ povedal primátor Ján Ferenčák, ktorý zároveň pozitívne zhodnotil vzťahy s primátormi okolitých miest, medzi ktoré sa v UMR zaradil aj Poprad na čele s Antonom Dankom. Naďalej je veľký záujem občanov mesta, či už z kultúrnej obce, ale aj všetkých, aby mesto malo jednu modernú dominantu, ktorá by slúžila na kultúrne a športové vyžitie, na prezentácie, výstavy, koncerty a čokoľvek, čo by skultúrnilo život a prispelo k rozvoju života občanov mesta.
Marián Barilla, foto: Ondrej Miškovič