Aktuality

Druhé a tretie meno si do matriky viete zapísať sami

20

Komu nebolo určené druhé a tretie meno, si môže určiť druhé a tretie meno po dosiahnutí plnoletosti oznámením matričnému úradu, v ktorého matrike je jeho zápis o narodení.

Maloletému môže určiť druhé a tretie meno jeho zákonný zástupca. Na určenie druhého a tretieho mena maloletému staršiemu ako 15 rokov je potrebný jeho písomný súhlas s jeho úradne osvedčeným popisom.

Ten, komu bolo určené druhé a tretie meno, môže požiadať o zrušenie zápisu druhého alebo tretieho mena oznámením matričnému úradu, v ktorého matrike je zápis o jeho narodení. Maloletému môže zrušiť zápis druhého alebo tretieho mena jeho zákonný zástupca. Na zrušenie druhého alebo tretieho mena maloletému staršiemu ako 15 rokov je potrebný jeho písomný súhlas s jeho úradne osvedčeným podpisom.

Ten, kto má určených viac mien, môže po nadobudnutí plnoletosti požiadať matričný úrad, v ktorého matrike je zápis o jeho narodení, o zmenu poradia mien. Za maloletého o zmenu poradia mien môže požiadať jeho zákonný zástupca; na zmenu poradia mien maloletého staršieho ako 15 rokov je potrebný aj jeho písomný súhlas s jeho úradne osvedčeným podpisom. Zmena poradia mien nie je zmenou mena. Takto zmeniť poradie mien možno len raz.

Ako to vybaviť v Kežmarku

„Na určenie druhého a tretieho mena, zrušenie zápisu druhého a tretieho mena a zmene poradia mien žiadateľ alebo žiadateľka predloží: rodný list, občiansky preukaz, žiadosť za dieťa do 15 rokov podávajú žiadosť rodičia, dieťa nad 15 rokov musí súhlasiť so zmenou. Poplatok za zmenu je päť eur,“ informovala pracovníčka z kežmarského matričného úradu, kde vám poskytnú všetky potrebné údaje.

Ondrej Miškovič