Aktuality

Európske ľudové remeslo bolo aj je hlavne o ľuďoch

02

Tridsať rokov znamená pre človeka štart do života, mladosť v plnej sile a v rozlete. Tridsať rokov života jedného festivalu, ktorý už dávno prekročil hranice mesta, regiónu, ba aj Slovenska, znamená pre jeho zakladateľov a organizátorov bohatú skúsenosť, a teda skôr zrelosť ako mladosť. Praxou získaná skúsenosť je nenahraditeľná. Na tridsiatom ročníku festivalu sme úročili to, čo naši zakladatelia a predchádzajúci organizátori vytvorili často v náročných podmienkach. Niektorí z nich akoby pracovali podľa humorne okrídleného – ľudovo povedané – nemožné na počkanie, zázraky do troch dní. Možno sa dnes už dá len usudzovať, aké boli ambície zakladateľov EĽRO pri jeho zrode v roku 1991. Ak vo svojich predstavách „videli“ EĽRO dnešných rozmerov a dnešnej úrovne, boli to vizionári. Predpokladám, že s úplnou istotou však tí, ktorí stáli pri „narodení“ EĽRO, vedeli, že sa vydali na správnu cestu. Vedeli, že tvoria nezvyčajný klenot, ktorý je potrebné opatrovať a zdokonaľovať.

Zakladatelia i neskorší dlhodobí organizátori EĽRO pracovali s nadšením, nasadením a s presvedčením, že pracujú pre dobrú vec. Len vnútorné presvedčenie, zápal a nadšenie pre myšlienku dokáže to, čo dokázali zakladatelia a priekopníci EĽRO.

Iba ľudia, ktorí poznajú, čo znamená práca organizátora, vedia oceniť, čo je za „výkladnou skriňou“ krásneho podujatia. Koľko odriekania, stresu, nervozity, únavy až úplnej vyčerpanosti je v prípravách, v zákulisí, čo všetko je potrebné urobiť „za výkladom“. Koľko zdanlivých maličkostí, detailov je potrebné domyslieť, aby všetko „klapalo“. Podobné festivaly v súčasnosti často organizujú špecializované firmy, ktoré si za organizáciu dajú riadne zaplatiť. Mestský úrad Kežmarok spĺňa aj kritériá vysoko profesionálnych firiem, ktoré podobné podujatia pripravujú „na kľúč“. Máme vlastné kapacity, máme „know-how“ a našťastie aj zanietencov, ktorým na dobrom mene festivalu aj mesta záleží. Patrí im za to všetkým naša obrovská vďaka a úcta.

Festival EĽRO nie sú iba remeselníci v stánkoch, pracovníci občerstvení, gastronomických a ubytovacích zariadení či účinkujúci v sprievodných programoch. EĽRO je symfónia obrovského orchestra. Súhra jednotlivcov a menších zložiek do ľúbivého súladu celého orchestra je kľúčová. Sme ľudia, teda aj omylní. V dobre zohratom orchestri však „parťáci“ vždy zachránia, ako sa dá, chybu či omyl jednotlivca alebo skupiny. To všetko robili a niektorí ešte stále aj robia v čase príprav a priebehu najväčšieho festivalu svojho druhu v Európe – medzinárodného festivalu Európske ľudové remeslo.

Ešte raz teda srdečná vďaka zakladateľom a všetkým dlhoročným organizátorom EĽRO. Sme im všetkým – žijúcim, aj tým, ktorí už nie sú medzi nami – povďační, ich prácu si veľmi vážime a urobíme všetko pre jej dôstojné pokračovanie aj v 31. ročníku druhý júlový víkend v roku 2023.

 

PhDr. Mgr. Ján Ferenčák, MBA

primátor mesta