Aktuality

Festival hudby, spevu a tanca seniorov už šiestykrát v Kežmarku

09

Moderný život seniora dnes zďaleka nie je iba o záhradke a starostlivosti o vnúčatá. Musíme sa učiť starnúť aktívne.

Mesto Kežmarok spolu so Základnou organizáciou Jednoty dôchodcov Kežmarok zorganizovalo už VI. ročník Festivalu hudby, spevu a tanca seniorov, ktorý sa uskutočnil dňa 10. septembra v Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku. Festival, ktorý sa stáva tradíciou, bol organizovaný pod záštitou primátora mesta. Projekt bol podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja.

Organizátori  pre seniorov pripravili bohatý program, v ktorom účinkovali prevažne rovesníci, starí známi aj priatelia tých, ktorým bol určený. Účinkujúci dokázali, že aj v seniorskom veku dokážu svojimi výkonmi rozdávať radosť. Na podujatí vystúpilo cca 160 účinkujúcich. Ľudová hudba Podtatranec, Spišská Belá, folklórny súbor Staroľubovňan,  spevácka skupina seniorov Melódia zo Starej Ľubovne, zábavný súbor Svitasenior Svit, folklórna skupina Údolčanka z Údola, folklórna spevácka skupina Kochman z Hranovnice, tanečná country skupina Maja z Bardejova,  folklórna skupina Gordoška – z Vislanky a Ďurkovej a spevácky folklórny súbor Sami sebe zo Starej Ľubovne. „Zúčastniť sa festivalu nabitého toľkou energiou a radosťou, bolo pre mňa potešením. Súčasná spoločenská a ekonomická situácia nám totiž nevytvára podmienky, z ktorých by nám bolo vždy do spevu či tanca. Zrelí múdri ľudia si však dokážu vytvoriť svoj vlastný svet bez ohľadu na okolnosti. Takí ľudia si radosť zo života nedajú vziať žiadnej vláde či iným silám. Spev je vysloveným prejavom radosti duše. Tanec vyjadrí radosť duše pohybom a hudba súzvuk s vesmírom. Hudbou, spevom a tancom sme vlastne v tesnejšom spojení s božskou podstatou nášho bytia,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák.

Festival hudby, spevu a tanca seniorov v Kežmarku je hlavne motiváciou seniorov, aby nerátali roky, mesiace a dni staroby, ale aby každý deň prežili hodnotne a pekne. Bol určený pre tých, ktorí v živote niečo dokázali a chcú svojím pozitívnym prístupom inšpirovať mladšie generácie.

Jana Trautmanová, foto: Ondrej Miškovič