Aktuality

Festival venovaný remeslám prilákal do Kežmarku desaťtisíce ľudí

291972194_1721691438164716_3084568130673548193_n

V Kežmarku sa skončil festival Európske ľudové remeslo (EĽRO). Predbežné čísla hovoria o vysokej návštevnosti jubilejného 30. ročníka. Vyhlásený bola aj nový Kráľ remesiel pre rok 2022.

V posledný deň festivalu vystúpili slovenský ľudový umelecký súbor SĽUK so svojím Galaprogramom a Ľudová hudba Stana Baláža, po ktorých bol organizátormi vyhlásený a koru¬novaný nový Kráľ remesiel. Stal sa ním obuvník Vladimír Makara. Vyštudovaný poľnohospodársky inžinier sa výrobe obuvi venuje od roku 2000. Topánky šije ručne a na mieru zákazníka. Je vyhľadávaným majstrom najmä medzi turistami, horolezcami a lesníkmi.

“Novému Kráľovi remesiel so srdca blahoželám. Jeho zručnosť a kumšt obdivovali nielen návštevníci, ale aj celý organizačný výbor. Obuvnícke remeslo je ťažké a postupne sa vytráca. Kvalitné a spoľahlivé topánky pritom potrebujeme úplne všetci,“ reagoval na voľbu nového kráľa riaditeľ festivalu a primátor mesta Ján Ferenčák.

Bohatý troj¬dňový program v historic¬kom centre Kežmarku bol už tradične miestom stretnutí domácich a zahraničných remeselníkov, folklórnych súborov, umelcov, vzácnych hostí, ale hlavne návštevníkov z blízkeho i vzdialeného okolia. Remeselníci a ľudoví umelci predvádzali rôzne druhy umenia. Pod ich rukami vznikali majstrovské výrobky zo skla, kože, hliny, dreva, kovu a iných materiálov, kto¬ré mali návštevníci možnosť nielen vidieť, nakúpiť si, ale aj vyskúšať si ich tvorbu.

„Podľa doterajších reakcií ľudí môžem zhodnotiť, že tento jubilejný ročník festivalu dopadol skvele. Dosiahli sme návštevnosť takmer 50-tisíc ľudí, čo je po dvojročnej vynútenej prestávke veľký úspech. Potvrdila sa tak jeho výnimočnosť a fakt, že je vyhľadávaným medzinárodným kultúrno – spoločenským podujatím. EĽRO je pilierom zachovania remesiel na Slovensku a už teraz máme plno nápadov, čo zlepšiť a čo ďalšie do festivalu priniesť, aby návštevníci, ktorí k nám prídu, odchádzali plní nových a neopakovateľných zážitkov,” uzatvoril Ján Ferenčák.

Kežmarok bol v minulosti slobodným kráľovským mestom. Slávu Kežmarku šírili umelci, spisovatelia, básnici, kupci, ale aj vynikajúci remeselníci. Na slávne remeselné a cechové tradície nadviazal od roku 1991 festival ľudových remesiel pod názvom Európske ľudové remeslo.

Mgr. Barbora Sosková
tlačová hovorkyňa