Aktuality

Hasičská zbrojnica prejde obnovou

DHZ

Budova požiarnej zbrojnice sa nachádza priamo v mestskej pamiatkovej rezervácii. Je využívaná členmi Dobrovoľného hasičského zboru mesta Kežmarok, ktorí zabezpečujú zásahy a záchranné práce pri požiaroch, živelných pohromách, haváriách a iných mimoriadnych udalostiach s cieľom zabezpečenia ochrany osôb, zvierat a majetku.
V súčasnosti je na budove narušená omietka a obvodové steny. Omietka je opadaná a popraskaná, nevyhovujúca z funkčného ani z estetického hľadiska, keďže sa nachádza v centre mesta a priamo v mestskej pamiatkovej rezervácii. Garážové brány sú zastarané, poškodené a manuálne otvárané, čo spomaľuje aj čas výjazdu.
„Tento stav sa vyrieši plánovanou rekonštrukciou – zateplením obvodového plášťa kontaktným zatepľovacím systémom, výmenou vchodových dverí a výmenou garážových brán, čím sa dosiahne stav dodržania platných noriem, výmenou garážových brán za nové diaľkovo otvárané, čím sa zníži čas potrebný na výjazd hasičského zboru pri zásahoch. Výška plánovanej investície do uvedenej rekonštrukcie predstavuje sumu 43 531,62 eur,“ informovala Marta Markočiová, vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania Mestského úradu v Kežmarku.
Rekonštrukcia bude nadväzovať na už vykonané práce, v rámci ktorých sa zrealizovala rekonštrukcia kúrenia, elektroinštalácie, plynofikácie, zdravotníckej inštalácie, výmeny okien, parapetov a rekonštrukcia kúpeľne. Po ukončení rekonštrukcie bude budova hasičskej zbrojnice i naďalej plne k dispozícii pre činnosti DHZ. Mesto Kežmarok neskôr plánuje zrealizovať aj výmenu strešnej krytiny na hasičskej zbrojnici.
Dobrovoľný hasičský zbor zabezpečuje požiarnu ochranu pri akciách organizovaných mestom. Okrem toho sa v roku 2016 zúčastnili zásahu pri hasení lesného požiaru v obci Ihľany, dvoch cvičení v Šarpanci a vo vojenskom priestore Zaľubica, kde sa cvičili na situácie počas povodní. V roku 2017 sa zúčastnili zásahu pri hasení požiaru trávnatého porastu nad Kamennou baňou v Kežmarku a cvičenia Pád lietadla vo Vlkovciach. V roku 2018 sa podieľali na organizácii súťaže civilnej ochrany Mladý záchranár a v roku 2019 odstraňovali environmentálnu záťaž – únik ropnej látky mazut do rieky Poprad. V pandémiou zasiahnutých rokoch 2020 a 2021 dezinfikovali verejné priestory v meste, autobusovú a železničnú stanicu, domovov dôchodcov, monitorovali povodne, odstraňovali následky zvýšených hladín riek a zorganizovali krajské kolo súťaže požiarnych družstiev. Okrem toho sa mladí dobrovoľní hasiči zúčastňujú veľkého množstva hasičských súťaží.
V roku 2020 uplynulo 90 rokov od založenia Okresnej hasičskej jednoty v Kežmarku.
Marián Barilla