Aktuality

Históriu hasičstva v regióne mapuje nová monografia

kniha

Svetlo knižničného sveta uzrela publikácia História hasičstva kežmarského okresu, ktorej autorom je dlhoročný hasič Peter Duda.
V Ruskinovskej kronike čítame: „Chlapci odišli do Kežmarku. Šesť domov už bolo v plameňoch. V chytrosti bola vytiahnutá motorová striekačka. Stál pri nej Gustáv Faix. Čo ale s rúrou? Veď k nej treba troch hasičov. Bača Jakub Smoleňák, muž chudý, ale pravý horal s delovými pažami. Chytil rúru, prikvačil si ju na plecia a tak sa snažil roztrhať šindľovú strechu. Ručnú striekačku von a už sa dali aj ženy do roboty. Pomoc ide! Ľubica, Kežmarok, Tvarožná, Vrbov a ďalší. Náš motor neprestajne pracoval do utorka a lial vodu do ohňa. On nás zachránil. On a jeho majster Faix, mŕtva oceľ v živých rukách.“ Toto bol len jeden z príbehov, ktorý nájdete prehľadne zapísaný v monografii mapujúcej históriu hasičstva pod Tatrami.
Dielo viac ako 40-ročnej bádateľskej činnosti spracovával Peter Duda od 80. rokov minulého storočia. „Územná organizácia Kežmarok stratila svoje sídlo, preto nemá ani stabilné priestory na uloženie vlastného archívu, a tým sú ohrozené historické dokumenty. Bol najvyšší čas na ich záchranu, zachovanie a spracovanie. Budem rád, ak táto kniha poteší každé hasičské srdce a poskytne verný obraz o dejinách hasičstva tým, ktorí nie sú hasičmi, ale prechovávajú k hasičom obdiv, úctu alebo rešpekt,“ píše v úvode autor.
Publikácia vyšla s nákladom 500 kusov a obsahuje 368 strán spracovaných v pútavej grafickej podobe. Jeden z výtlačkov je dostupný i v Mestskej knižnici Kežmarok.
Ondrej Miškovič