Aktuality

Kežmarok kolískou futbalových talentov

26

Adam Matalík

Futbal začal hrať v rodnom Vrbove prakticky odkedy sa naučil chodiť, keďže býva 30 metrov od ihriska. Neskôr, keď mal päť rokov, si ho pod ochranné krídla do kežmarskej prípravky zobral tréner Dušan Tokarčík. „Mladým športovcom by som odporučil ísť si za svojím snom a ak sú o tom presvedčení, nech sa nedajú odradiť neúspechmi, ktoré sú taktiež dôležité pre športovca. Napríklad keď som bol ja malý, nikdy by som nepovedal, že ma budú trénovať najlepší tréneri Slovenska ako Marek Bažík, ktorý je súčasný hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov, Marek Fabuľa, Martin Poljovka a mnohí ďalší. Samozrejme, neprišlo to samé, pretieklo veľa potu a sĺz,“ povedal Adam Matalík.

Na Kežmarok či už v mládeži alebo pri A-mužstve má len dobré spomienky. „V sezóne 2020/2021, keď som sa vrátil do Kežmarku, sme vyhrali ligu bez straty bodu a dokonca sa nám podarilo zo Slovenského pohára vyradiť druholigový Bardejov, čo by som označil za najväčšie úspechy môjho pôsobenia v Kežmarku,“ zhrnul Matalík, podľa ktorého mladí potrebujú hrať čo najviac, a preto si myslí, že výstavba, respektíve rekonštrukcia multifunkčných ihrísk, ktoré sú verejnosti dostupné, by tomuto veľmi pomohli. „Môj momentálny a najdôležitejší cieľ je umiestniť sa s 1. MFK Kežmarok do 5. miesta, keďže súťaže čaká veľká reorganizácia. To je to, kvôli čomu som tu,“ vysvetlil Adam.

Patrik Grega

S futbalom začal ako desaťročný v Kežmarku pod vedením trénera Jaroslava Nováka, prešiel všetkými kategóriami po U15. Posledný polrok strávil na hosťovaní v Spišskej Novej Vsi. V doraste už pôsobil aj v MFK Košice. Pri mužoch bol zatiaľ na striedačkách v Košiciach a Kežmarku. Grega odporúča mladým začínajúcim futbalistom, aby pracovali na sebe, lebo talent často nestačí, aby si nechali poradiť od trénerov a najhlavnejšie, nech šport, ktorý vykonajú, robia s radosťou a s chuťou. „Zatiaľ môj najväčší úspech v kežmarskom drese je určite 4. kolo v Slovnaft Cupe a, samozrejme, aj postup do IV. ligy. Rád by som svojmu rodnému mestu dopomohol k vytúženej regionálnej lige, ktorú si Kežmarok so svojím zázemím určite zaslúži,“ povedal Grega. Patrik Grega by určite privítal viac športových akcií pre deti, keďže sa všetko začína mládežou a keď sa to podcení v tomto veku, už to potom ťažko dobehnúť.

Pavol Fejerčák ml.

S futbalom začal pomerne neskoro, keďže skúšal viacero športov. Začal ho hrať za Kežmarok, keď mal 12 rokov. „Samozrejme, futbal som mal rád už od malička, keďže sme futbalová rodina,“ povedal o sebe Fejerčák a o svojom pôsobení v našom meste dodal: „Medzi najväčší úspech v Kežmarku by som zaradil účinkovanie v Slovenskom pohári, kde sme sa ako piatoligisti prebojovali medzi 32 najlepších mužstiev na Slovensku. Mojím najväčšiím sklamaním asi bolo naše pôsobenie počas pandémie, počas ktorej sme boli dvakrát zabrzdení v postupe do vyšších líg.“

Ondrej Miškovič, foto: archív hráčov