Aktuality

Kežmarok medzi finalistami FéliX Business Award

05_felix

Mesto Kežmarok je nominované na ocenenie FéliX Business Award v kategórii Samospráva pre budúce generácie.

Biznisovú cenu, ktorú vyhlasujú INDEX a Slovenská sporiteľňa v spolupráci s odbornými partnermi môžu získať inšpiratívne firmy a aktivity, ktoré prispievajú k prosperite, modernosti a spoločenskej zodpovednosti našej krajiny. Víťazi budú vyhlásení nezávislou porotou tvorenou rešpektovanými osobnosťami počas galavečera 20. októbra 2022 v Bratislave.

Organizátorov v prípade Kežmarku zaujal projekt geotermálneho vrtu a fakt, že v tomto obnoviteľnom zdroji vidíme ako mesto riešenie energetickej krízy a zároveň spôsob, ako obyvateľom zabezpečiť výhodnejšie a stabilné ceny tepla a úžitkovej vody.

“Našou dlhodobou snahou v Kežmarku, Enviromeste za rok 2019, je minimalizovať znečisťovania životného prostredia a hľadania alternatívnych spôsobov zabezpečovania pre život nevyhnutných potrieb. K takým dnes patria aj výroba elektrickej energie a výroba tepla,” uviedol primátor mesta Ján Ferenčák.

Vrt realizuje obchodná spoločnosť Geovrt Kežmarok, s.r.o.. Vrtné práce sa začali tento rok vo februári. Plánovanú hĺbku 2,5 kilometra dosiahli v máji. V súčasnosti vrt očisťujú a oživujú. Nasledovať bude hydrodynamická skúška, pri ktorej sa posúdia fyzikálne aj chemické vlastnosti vody a ukáže sa, aká je reálna výdatnosť a teplota vrtu. Ak všetko pôjde podľa plánu, vrt napoja  až na štyri kotolne centrálneho zdroja tepla (CZT). Horúca voda spod zemského povrchu by ich mohla nahradiť a zásobovať 1500 domácností, ako aj priľahlú školu a materské školy. Ak sa ukáže, že jeho výdatnosť je ešte vyššia, mesto plánuje napojiť aj ďalších obyvateľov. Spotreba plynu by v ideálnom prípade mohla klesnúť až o 60 percent a teplo zeme spolu so drevnou štiepkou by sa stalo hlavným zdrojom energie pre Kežmarčanov.

Barbora Sosková, foto: Ondrej Miškovič