Aktuality

Kežmarok ožil remeslami: Začal sa jubilejný festival EĽRO

01q

V piatok 8. júla odštartoval 30. ročník Európskeho ľudového remesla. Milovníkom histórie, kultúry i ľudových tradícií sa počas troch dní predstaví vyše 180 remeselníkov a viac ako 1000 účinkujúcich.

Jedno z najnavštevovanejších podujatí pod Tatrami, festival Európske ľudové remeslo (EĽRO), sa po dvojročnej prestávke vynútenej pandémiou koronavírusu, vrátilo do historického centra Kežmarku. Slávnostnému otvoreniu predchádzal sprievod mestom. Nechýbalo tradičné dobýjanie hradieb areálu a scénické otvorenie vstupnej brány.

Tohtoročné EĽRO je venované všetkým remeslám. Osobnú záštitu nad festivalom prevzal Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Úvodného programu sa okrem iných zúčastnili aj Ján Kubiš, minister a splnomocnenec generálneho tajomníka OSN ex offo, veľvyslankyňa Rakúskej republiky na Slovensku Margit Bruck-Friedrich či poslanci NR SR Denisa Saková, Ľubica Laššáková a Marián Saloň.

Oživovanie a udržiavanie tradičných ľudových remesiel vnímame ako svoju milú povinnosť, ako prejav obdivu, vďaky a úcty. Remeselná výroba má v našom meste bohatú tradíciu. Práve vďaka nej v minulosti, a teda ekonomickej prosperite, je dnes Kežmarok perlou Spiša. Zásluhou zručných a statočných majstrov, ktorých remeslo malo zlaté dno, sa dnes pýšime historickým jadrom mesta, ktoré je národnou kultúrnou pamiatkou,“ uviedol riaditeľ festivalu a primátor mesta Ján Ferenčák.

Tradičnými ľudovými remeslami ožije Kežmarok od piatku 8. júla do nedele 10. júla. V rámci denného programu vystúpia folklórne súbory ako PUĽS, Magurák, Železiar, Lomničan či Čendeš. Počas piatkového večerného programu divákom zahrajú a zaspievajú speváčka Dominika Mirgová s Adissom a Šortym, skupiny Hrdza a Hex. Sobotňajším programom bude návštevníkov sprevádzať moderátor a hudobník Marián Čekovský, ktorý neskôr vystúpi s kapelou. Spolu s ním sa na javisku pri radnici vo večerných hodinách predstavia Emma Drobná, skupiny Tublatanka a Vidiek. Večer uzatvorí DJ Mike Saxi so svetelnou šou. Nedeľa bude patriť folklórnemu súboru SĽUK, dobovým tancom a hudbe a tradičnej korunovácii Kráľa remesiel.

Súčasťou ponuky kultúrnych podujatí je aj výstava V zrkadle času venovaná 30 ročníkom festivalu Európske ľudové remeslo, prehliadka expozícií na Kežmarskom hrade a podujatie Krvavé dejiny, o ktoré je každoročne veľký záujem.

Počas trvania festivalu si návštevníci budú môcť zakúpiť unikátny Kežmarský dúkat, dopraviť sa do mesta historickým parným vlakom či vyskúšať si let vrtuľníkom. Parný vlak bude premávať medzi mestami Svit, Poprad a Kežmarok. Mesto vyšlo v ústrety aj rodinám s deťmi a pripravilo pre nich oddychové zóny, kde sa budú môcť zabaviť, pohrať sa a poskytnúť svojim najmenším základnú starostlivosť.

Viac informácií na stránke elro.kezmarok.sk

Mgr. Barbora Sosková

tlačová hovorkyňa