Aktuality

Kežmarská škola dala svetu už viacerých umelcov

levocky

Základná umelecká škola Antona Cígera v Kežmarku si 90. výročie vzniku hudobnej školy, takzvanej Musikschule a 70. výročie znovuobnovenia nedávno pripomenula ojedinelým koncertom. Zaspomínali sme na dávnu i súčasnú históriu s jej  dlhoročným riaditeľom Jánom Levockým.

Aké máte plány na tento rok?

Minulý školský rok bol veľmi hektický, žili sme okrúhlym výročím, ktoré sme si pripomenuli v júni, teraz si treba načrtnúť plány do ďalších rokov, stabilizovať kolektív pedagógov, ktorých je nedostatok. Máme štyroch pedagógov, ktorí denne dochádzajú z Levoče, ďalší z Popradu. Bude to taký normálny rok, plný práce.

Koľko žiakov momentálne máte? Ide o nárast alebo pokles?

Momentálne máme niečo cez tisíc žiakov. Aj napriek tomu, že máme viaceré učiteľky na materskej dovolenke a musíme aj zastupovať, prijali sme vyše 50 žiakov viac ako minulý rok,  vo všetkých odboroch. Minulý rok sme mali 947, tento rok 1002 žiakov. Nemohli sme však uspokojiť všetkých, ktorí mali záujem o štúdium, jednak z kapacitných dôvodov, ale najmä z dôvodu vyššieho veku. Sme škola, nie krúžok. Štúdium u nás je zosúladené s štúdiom na základnej škole, prípadne strednej škole. Prípravný ročník a potom sedem alebo osem rokov základného štúdia, prípadne štyri roky v druhom stupni. Prijímame žiakov prvákov, druhákov – záleží podľa odboru, hranica je, že musí mať k 1. januáru. v danom roku päť rokov. Hlásia sa nám aj mladší.

Aké aktivity máte pre handicapovaných no nadaných študentov?

Ako jedna z mála škôl na Slovensku, možno aj jediná, máme vytvorený vzdelávací program pre handicapovaných žiakov Hudobná dielňa, ktorý vedie pani učiteľka Ivana Abtová.  Sú to žiaci s rôznym postihom, ale vnímajúce hudbu. Mnohí sú vozičkári, preto majú vyučovanie hneď na prízemí v triede a s tými tromi schodmi, ktoré sú v podstate už na verejnom chodníku im pomáhame. Problém je bezbariérový prístup nielen do budovy, ale aj na poschodie. Mnohí žiaci už vystúpili aj na koncertoch školy. Je to taká služba , pretože tieto deti väčšinou nechodia do školy, ale sa veľmi tešia na stretnutia. Dňa 23. septembra sa spolu s ostatnými žiakmi zúčastnili koncertu v Štátnej filharmónii Košice.

Aké vzácne nástroje sa nachádzajú vo Vašej zbierke?

V našej škole sa nenachádzajú nejaké vzácne nástroje, postupne sme obnovili všetky klavíry a mnohé mali vyše 50 rokov, teraz máme všetko nové nástroje značky Petrof . Od minulého roka máme koncertné čembalo. Doplnili sme akordeóny o gombíkové nástroje, kde je momentálne trend postupne prechádzať z klávesových na gombíkové. Dá sa na nich hrať technickejšie a majú väčšie možnosti aj pri akordickej hre, hlavne pri menších žiakoch, ktorí majú menšie rozpätie prstov.

Aké akcie chystáte na október a november?

Úspešne rozbehnúť nový školský rok, v októbri oslávi naša partnerská škola v nemeckom Weilburgu 40 rokov, kde sa tiež predstavíme v programe a možno bude aj menšia výstava výtvarných prác našich žiakov. Spolupracujeme na príprave koncertov, verím, že tento rok sa podarí pripraviť sériu adventných koncertov, každú adventnú nedeľu v inom chráme, tak ako to bolo pred pandémiou. Pracujeme na našom ďalšom tradičnom v poradí už 16 CD školy za rok 2022, ktoré predstavíme na novoročnom koncerte.

Ondrej Miškovič