Aktuality

Kežmarské gymnázium má dostatok talentov

V rozhovore s Mgr. Danielou Mihókovou, riaditeľkou Gymnázia Pavla Országha Hviezdoslava v Kežmarku, si povieme viac o aktivitách školy a o tom, na čo sa môžu návštevníci tešiť počas dňa otvorených dverí.

V akom stave je rekonštrukcia gymnázia?

Rekonštrukcia pokračuje. V septembri bolo vydané právoplatné stavebné povolenie. V súčasnej dobe sa hľadajú spôsoby financovania. Vzhľadom na nárast cien sa navýšil aj rozpočet celej stavby. Kompetentní na VÚC momentálne riešia etapizáciu projektu, teda jeho rozdelenie na menšie ucelené časti.

Ako prebieha školský rok 2022/2023 na kežmarskom gymnáziu?

Školský rok sme začali tradične a zatiaľ bez rušivých vplyvov pokračujeme. Chceli by sme sa vrátiť k tradičným aktivitám ako exkurzie, prednášky, divadelné a iné kultúrne podujatia, a podobne. V decembri by sme chceli po dlhšej prestávke zorganizovať náš tradičný projektový deň spojený s DOD. Týmto už teraz pozývame všetkých záujemcov o štúdium, rodičov a verejnosť k nám 15. decembra v dopoludňajších hodinách. Uvidia regióny Slovenska pod jednou strechou.

Čo hovoria štatistiky? Ako ste na tom s počtami študentov?

Momentálne školu navštevuje 215 študentov. Do prvého ročníka sme na základe rozhodnutia ministerstva školstva mohli prijať 50 uchádzačov, čo sa nám podarilo. 59 žiakov štvrtého ročníka úspešne zmaturovalo. Z tohto dôvodu nastal mierny úbytok žiakov. Stále „bojujeme“ s názorom verejnosti, že všetko mimo Kežmarku je lepšie ako čokoľvek v Kežmarku. Veľmi nás mrzí, že kežmarskí žiaci dochádzajú do popradských škôl. Hľadáme spôsoby, ako presvedčiť kežmarskú verejnosť, že sme rovnako dobrí, že naši absolventi sú po všetkých stránkach rovnako dobre pripravení na ďalšie štúdium ako ktokoľvek iný a často aj lepšie. Vzhľadom na veľkosť našej školy ponúkame individuálny prístup, poznáme silné a slabé stránky našich žiakov, vieme im pomôcť posunúť sa vedomostne aj osobnostne vpred.

Aké najväčšie úspechy si vaša škola pripísala za posledné obdobie?

Žiaci našej školy sa každoročne zapájajú do vedomostných olympiád, do športových, recitačných a ďalších špecifických súťaží. V čase pandémie sa mnohé z nich uskutočnili online formou a naši žiaci v nich zaznamenali výrazné úspechy. Medzi našimi žiakmi sú úspešní riešitelia krajských kôl fyzikálnej, geografickej, biologickej či biblickej olympiády. Žiaci sa zapojili do olympiády v slovenskom jazyku a literatúre, v nemeckom jazyku a v anglickom jazyku. V recitačných súťažiach úspešne reprezentovala našu školu Soňa Kurtá. Naša škola každoročne zapája žiakov do stredoškolskej odbornej činnosti. V školskom roku 2020/2021 sa žiačka Gabriela Čaplovičová umiestnila v krajskom kole na 2. mieste a zúčastnila sa na celoštátnom kole a v minulom školskom roku Ema Hetešová zvíťazila v krajskom aj v celoštátnom kole v tejto súťaži a nesúťažne vystúpila na prehliadke stredoškolských odborných prác v Českej republike.

Našim žiakom sa darí aj v športových súťažiach. Už tradične patria medzi favoritov okresných kôl v cezpoľnom behu, basketbale a bedmintone. Bedmintonová dvojica chlapcov sa zúčastnila na krajskom kole a dvojica dievčat nenašla premožiteľa ani v krajskom kole a v celoštátnom superfinále získala bronzovú medailu.

Žiaci sa zúčastňujú na rôznych iných súťažiach, ako napr. iBobor, Expert geniality show, Matematický klokan, EKO olympiáda a ďalších, pričom v konkurencii svojich rovesníkov z celého Slovenska sa nestratia.

A čo kapela In Medias Res?

Našťastie máme medzi žiakmi stále dostatok talentov, ktorí sú ochotní reprezentovať školu. Kapela sa omladila, pribudli ďalší, nové nástroje a krásne hlasy. Svojím prvým vystúpením v tomto školskom roku zaujala kapela všetkých, ktorí sa zúčastnili na otvorení Literárneho Kežmarku pred budovou lýcea. Tešíme sa na ďalšie rovnako krásne vystúpenia.

Ondrej Miškovič