Aktuality

Knihu do sveta vyprevadí voda z kežmarskej fontány

Kežmarok z neba

Od pondelka 2. mája si oddychový priestor pri kežmarskej radnici môžu obyvatelia a návštevníci mesta užiť aj s fontánou, ktorej opätovné spustenie symbolicky otvorí sezónu letných terás v meste. Tohtoročné spustenie bude spojené s krstom knihy.
Pre milovníkov turistiky v slovenskej prírode je zaujímavé, že práve z Kežmarku viedli historicky prvé cesty k bádaniu vo Vysokých Tatrách. Po spolupráci mesta so spoločnosťou CBS svetlo sveta uzrela publikácia Kežmarok a okolie z neba.
Zábery z miest a obcí kežmarského okresu
Mnohí z nás si možno nevedia predstaviť, ako Kežmarok vyzerá zhora. Je to úplne iný pohľad a to, čo sa môže zdola zdať nezaujímavé, je zhora výnimočné a jedinečné. „V knihe má každá jedna, aj tá najmenšia, obec svoju leteckú fotografiu. Takto si môže celý okres Kežmarok preletieť každý. Kniha je inšpiráciou aj pre návštevníkov, keďže si môžu svoj výlet naplánovať aj podľa zaujímavých miest, ktoré uvidia z neba,“ informovala Andrea Farkašová, spoluautorka publikácie. Vydanú fotopublikáciu si môže záujemca zakúpiť v Kežmarku, ale i po celom Slovensku. Knihy sú dostupné aj na eshope vydavateľstva CBS. Bližšie informácie poskytnú už samotní autori počas jej uvedenia v Kežmarku.
Symbolické vyprevadenie publikácie do sveta
Uvedeniu na knižný trh bude predchádzať symbolický krst, kde vodou z fontány primátor mesta Kežmarok a zástupca spoločnosti CBS vyprevadia knihu do sveta. Ak neovplyvní slávnostné podujatie počasie, tak od 2. mája majú Kežmarčania k obdivu okrem fontány i novú publikáciu s leteckými zábermi na rodný kraj. Oddelenie kultúry, komunikácie a propagácie pripravuje kultúrny program so začiatkom o 13.00 hod.
Kežmarská fontána pred radnicou
Fontána, ktorá má moderný ráz so zreteľom na historickosť mesta, bola do prevádzky uvedená po prvýkrát v septembri 2019. Je vyrobená z travertínu a farbou korešponduje s historickou radnicou. Výška vodných prúdov sa automaticky mení podľa sily vetra. Pôvodná fontána, ktorá bola na mieste, kde v súčasnosti stojí najvyšší lampový stĺp, bola odstránená v roku 1997. Cieľom vybudovania vodného prvku bola okrem iného aj eliminácia negatívnych vplyvov zmeny klímy na mestské prostredie.
Pred spustením fontány samospráva plánuje jej čistenie a kontrolu funkčnosti systému. V suteréne radnice sa nachádza studňa, ktorá sa využíva ako jej vodný zdroj. „Som rád, že fontána sa ľuďom páči. O tom, že bude pri radnici, rozhodla skutočnosť, že v suteréne radnice je spodná voda, ktorá prechádza popod základy a odtiaľ do kanalizácie. Vďaka fontáne sme našli pre ňu využitie, ktoré má aj ekologický a úsporný podtón,“ ozrejmil jej fungovanie Jozef Figlár. Fontána bude skrášľovať centrum mesta od 8.00 do 21.00 hod. a vo večerných hodinách bude osvetlená.
Ondrej Miškovič