Aktuality

Láska na stránkach kníh

ilustračný obrázok

Ľúbostných románov evidujú v knižničnom fonde Mestskej knižnice Kežmarok 1186, i keď motív lásky je prítomný aj v iných žánroch.

Okrem celoročne realizovateľných kultúrno-výchovných podujatí pre všetky typy škôl uvedených na stránke knižnice plánujú knihovníci v závere mesiaca lásky uskutočniť stretnutie s novinárkou a spisovateľkou Ivanou Havranovou, zo zdravotných dôvodov presunuté z marca, ktorej knihy pojednávajú tiež o rôznych podobách lásky.

Najpožičiavanejšími knižnými titulmi sú beletrizované romány, hlavne severské detektívky. „Medzi ženami slávia úspech aj historické romance a ľahká beletria od slovenských autoriek. Časť našich čitateľov zase na druhej strane uprednostňuje sci-fi a fantasy žáner. Zaujímavosťou je možno to, že práve k fantasy žánru inklinujú skôr ženy než muži,“ približuje zákulisie knižničných výpožičiek knihovník Stanislav Joch. Čo sa týka odbornej literatúry, tak najväčší  záujem je o pedagogické publikácie. Dôvodom  podľa Jocha je vyššia návštevnosť študentov, ktorí sa venujú štúdiu v tomto odbore. Bežní čitatelia vyhľadávajú z odbornej literatúry hlavne knihy, ktoré sa venujú psychológii a motivácii, zdravému životnému štýlu či cestopisom. V knižnici nájdeme aj knihy autorov z nášho regiónu, či mapujúcich náš región. „V knižnici je samostatne vyčlenená literatúra, ktorá je venovaná nášmu regiónu. Z toho 65 titulov sa venuje len samotnému mestu Kežmarok. Dvesto titulov  je venovaných regiónu Spiš, do ktorého práve naše mesto patrí, a 101 kníh sa týka oblasti Vysokých Tatier. Najnovším prírastkom do regionálnej literatúry je kniha pána Petra Dudu, ktorá je venovaná histórii dobrovoľného hasičstva v kežmarskom okrese,“ hovorí Joch.

Kežmarskí knihovníci o láske

Práca knihovníkov v sebe zahŕňa náročnú činnosť vcítenia sa do potrieb čitateľa. Vyžaduje si to istú dávku empatie i zaľúbenosti do kníh a čítania „Deň považujem za prázdny, keď si nenájdem aspoň 20 minút na čítanie,“ začína rozprávanie Jana Schönová z mestskej knižnice a pokračuje: „Pri dobrej knihe sa doslova pozabudnem. Uprednostňujem náročné príbehy, nad ktorými rozmýšľam dlho aj po prečítaní. V pamäti mi utkveli napríklad Medený jazdec, Darca hviezd, Majster šarkanov, Geniálna priateľka, Môj posledný výdych, posledná Proti vetru a ďalšie.“ Knihy v sebe vedia ukrývať drámu i rozprávku. „Každá kniha má svojho hrdinu s rôznymi pozitívnymi vlastnosťami. Čitatelia sa však lepšie vedia stotožniť s hrdinami, ktorí majú aj svoje chyby.  Pretože, ako sa hovorí, mýliť sa je ľudské. Dôležité je, aby sa všetci hrdinovia vedeli poučiť zo svojich chýb a zo slabých stránok urobili svoje prednosti. Vtedy sa môže hrdina stať vzorom pre deti ale aj dospelých,“ približuje Joch.

Práca knihovníkov vie byť aj úsmevná. „Nezabudnem na obdivuhodne krásne oslovenie z úst päť a polročného chlapčeka – pani knižôčková,“ spomína Schonová. Všetky potrebné informácie o Mestskej knižnici a katalóg kníh nájdete na adrese www.kniznica.kezmarok.sk.

Ondrej Miškovič