Aktuality

Letné kúpalisko radnica otvorila v tomto roku už v júni

01

V teplý júnový prázdninový deň 18. júna otvorilo svoju sezónu letné kúpalisko v Kežmarku.

V areáli kúpaliska sa nachádza veľký bazén na ploche 628 metrov štvorcových s hĺbkou 1,4 metra. Teplota vody sa tam pohybuje od 20 do 28 stupňov Celzia. Detský bazén s teplotou vody 35 stupňov Celzia má rozlohu 36 metrov štvorcových a hĺbku 0,4 metra.

Mesto poverilo prevádzkou kúpaliska aj bufetu Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok. Kúpalisko chátralo dvanásť rokov. Od zrekonštruovania a znovuotvorenia v roku 2017 ide o jeho šiestu sezónu. Jeho opätovné spustenie si vyžiadalo viac ako pol milióna eur. Plocha oploteného areálu predstavuje 5 504 metrov štvorcových.

Počas minuloročnej letnej sezóny bolo kúpalisko otvorené od 1. júla do 22. augusta. Celkovo ho navštívilo 12 612 ľudí. Silným mesiacom bol pre letné kúpalisko júl, keď návštevnosť dosiahla 9 282 a v auguste bol výrazný pokles, keď bolo evidovaných 3 320 návštevníkov. Hlavným dôvodom zníženého záujmu o služby letného kúpaliska bolo chladné počasie v druhej polovici augusta, keď sa teploty pohybovali len okolo 16 až 18 stupňov Celzia. Celkovo bolo kúpalisko otvorené 50 dní a zatvorené 12 dní pre nepriaznivé počasie. V areáli kúpaliska sú sprchy, sociálne zariadenia, plastové ležadlá a kovové odkladacie skrinky. Primátor mesta Ján Ferenčák už v minulosti avizoval, že pôjde o nízkorozpočtové kúpalisko, ktoré nebude ponúkať atrakcie a tobogány, ale skôr priestor na trávenie voľného času pre Kežmarčanov. Uviedol, že mesto plánuje udržať vstupné pre miestnych obyvateľov na prijateľnej úrovni, aby mohli kúpalisko využívať počas prázdnin najmä deti a rodiny.

Prvým skokom do vody bolo kúpalisko otvorené tretiu júnovú sobotu v dopoludňajších hodinách. „Je to šiesta sezóna a veľmi sa na ňu teším. Pri otvorení bolo veľa detí, seniorov a rodín. Každá sezóna je iná, v tomto roku máme pripravených množstvo akcií pod hlavičkou Európskeho mesta športu. Každá sobota bude na kúpalisku o cvičení,“ povedal primátor Ján Ferenčák. Po vodných športoch si môžete energiu dobiť v bufete, ktorý okrem ľadového osvieženia v podobe nápojov zabezpečí i teplú stravu, ako je hot-dog, langoš či pirohy.

Kúpalisko bude otvorené počas dvoch letných mesiacov každý deň od 9.00 do 19.00. Osoby s trvalým pobytom v Kežmarku majú 70-percentnú zľavu z ceny príslušného vstupného.

Ondrej Miškovič