Aktuality

Maguráčik neodmysliteľnou súčasťou festivalu EĽRO

maguracik

Pokračujeme v našom rozprávaní histórie detského folklórneho súboru Maguráčik. V článku sa dozviete o aktivitách súboru od roku 2006 až 2008.
Rok 2006 začal prípravou na okresné súťaže v speve ľudových piesní. Sólistka Leona Nadanyiová i dievčenská spevácka skupina sa predstavili i na kraji v Raslaviciach, kde spevácka skupina získala druhé miesto spevmi „Cozeš dziefcyno robila“. Už tradične sa podieľa na organizácii Medzinárodného festivalu krojovaných bábik, účinkoval na ZFS v Červenom Kláštore, predstavil sa v programe na podporu FF Východná v Pribyline, na EĽRE i v rámci programov kultúrneho leta v Kežmarku. Opäť reprezentoval tradičnú kultúru v zahraničí a to na festivale „Świeto dzieci gór“ v Nowom Saczu a vo Francúzskom Saint Junien. Už tradične rok ukončil vianočnými programami v Kežmarku a okolí.
Rok 2007 bol opäť súťažný a Maguráčik sa pripravoval na sústredení na Šarpanci. Na túto súťažnú sezónu pripravil pokračovanie zvykov kežmarských remeselníkov Fasnacht II., s ktorým na okresnej i krajskej súťaži získal zlaté pásmo s postupom a účinkoval i na celoslovenskej súťaži v Likavke. Na krajskej súťaži sa predstavili i sólisti tanečníci Matúš Kalafut s Luciou Janiglošovou a Peter Gallik s Jožkou Špakovou. Účinkoval už tradične na Medzinárodnom festivale Krojovaných bábik a EĽRE v Kežmarku, v Tatranských hoteloch, ozdravovaniach a na koniec roka opäť pripravil Vianočné pásmo „Od Lucie do vilije“. Zo zahraničných zájazdov to bolo účinkovanie na festivale Lingaudala 2007 v Litovskom meste Kupiškis – družobnom meste Kežmarku a spoločne so seniormi z Maguráka sa predstavil na festivale v Poľskom Olsztyne. Veľkým prínosom je účinkovanie jedného páru súboru na medzinárodnej škole tanca, ktorú poriadalo Národné osvetové centrum v Bratislave a Folklórne združenie ČR v Prahe na Štrbskom plese v Prahe a Luhačoviciach.
Každoročne sa Maguráčik zúčastňuje na rôznych postupových súťažiac a prehliadkách. Tak tomu bolo i v roku 2008. Opäť sa predstavil na okresnej i krajskej súťaži hudobného folklóru v Kežmarku a Raslaviciach. Veľký úspech zaznamenali tanečníci Peter Novotný s Bernadetou Fiasovou účasťou na celoštátnej Šaffovej ostrohe v Dlhom Klčove. Znovu pripravil program Medzinárodného festivalu Krojovaných bábik a vystupoval na EĽRE a v rámci kultúrneho leta v Kežmarku. V rámci dní tradičnej kultúry sa predstavil jeden pár Filip Baffia a Veronikou Ďateľovou na medzinárodnej škole tanca účinkovaním vo Východnej a Luhačoviciach. Na pozvanie Slovenskej veľvyslankyne pani Dr. Viery Štupákovej sa predstavil na festivale hudby vo Fínsku, v mestečku Ikaalinnen a v Helsinkách. V Českých Pardubiciach reprezentoval región Tatier na oslavách výročia mesta. Rok ukončil tradičným vystúpením s vianočným programom v Kežmarku, Veľkej Lomnici a Vysokých Tatrách.
Juraj Švedlár