Aktuality

Medzinárodná spolupráca priniesla do Kežmarku jazdeckú sochu rodáka

thokoly

Spolupráca mesta a Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach priniesla do Kežmarku umelecké dielo, ktoré už túto letnú sezónu priláka do mesta hlavne maďarských turistov.

Generálny konzulát Maďarska v Košiciach začal svoje pôsobenie v roku 2000 a dodnes je jediným profesionálnym zastupiteľským úradom nielen v Košiciach, ale na celom Slovensku. „Popri konzulárnej činnosti venujeme prioritnú pozornosť na rozvoj bilaterálnych vzťahov v oblasti kultúry, športu, vedy a hospodárstva. Za mimoriadne dôležité považujeme zachovanie nášho spoločného historického dedičstva, obnovu historických pamätných miest, ale vždy v spolupráci s lokálnymi komunitami,“ povedala generálna konzulka Ágota Hetey.

S mestom Kežmarok sa konzulátu podarilo vytvoriť úzku spoluprácu. Vzišla miestna iniciatíva so zámerom postaviť jazdeckú sochu kniežaťu Imrichovi Thökölymu v jeho rodnom meste. Kežmarčania už v roku 1906 pri znovupochovaní kuruckých vodcov trvali na tom, aby miesto posledného odpočinku Imricha Thökölyho bolo práve v ich meste. „V jeseni 2020 som podpísala memorandum o spolupráci s pánom primátorom Jánom Ferenčákom. V zmysle dohody náš generálny konzulát nechal vyhotoviť bronzovú jazdeckú sochu na náklady Maďarska a dal ju doviesť na miesto. Mesto Kežmarok sa zaviazalo vyhotoviť podstavec sochy a upraviť okolie umeleckého diela,“ povedala generálna konzulka.

Ondrej Miškovič, foto: Oľga Ochkan