Aktuality

Mesto bude spolupracovať na udržiavaní národnej kultúrnej pamiatky

zidovsky

Ortodoxný židovský cintorín je historický cintorín na severnom okraji mesta Kežmarok. V roku 2000 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Cintorín je v správe Židovskej náboženskej obce.
História cintorína
Cintorín bol založený pravdepodobne po roku 1867, kedy vznikla židovská obec v Kežmarku. Najstarší zachovaný hrob pochádza z roku 1875 a najnovší hrob je z roku 2002. Staršia literatúra uvádza dĺžku cintorína 70 metrov, čo je oproti súčasnosti o 10 metrov viac. Náhrobky sú pomerne pravidelne rozmiestnené v 25 radoch. Nápisy na náhrobkoch sú v hebrejčine, nemčine a maďarčine.
Zvyklosti v pochovávaní
V obvodovom múre cintorína sa z ulice Biela voda nachádza druhý, nepoužívaný vchod, ktorý vedie cez dom smútku, po hebrejsky nazývaný ciduk hadin. Z tejto budovy vedie cestička, ktorá delí cintorín na dve časti – napravo je ženská a naľavo mužská strana. Výnimku v tomto delení tvorí časť oproti ciduku – pri západnom múre, kde v posledných troch radoch sú ženské hroby aj na ľavej strane. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že cintorín bol v nedávnej minulosti skrátený asi o 10 metrov a hroby boli odtiaľ premiestnené. V samostatnom rade sú pochovaní potomkovia rodu Kohenov, ktorých náhrobky sú zdobené motívom žehnajúcich rúk. V severnej časti, približne v strede cintorína, sa nachádza jednoduchý kovový prístrešok, ktorý chráni hrob kežmarského rabína Abrahama Grünburga. Jeho hrob je zvýraznený ohelom – skromným mauzóleom.
Spolupráca na záchrane pamiatky
Stretnutie s predstaviteľmi Židovskej náboženskej obce v Kežmarku iniciovala samospráva. Zúčastnil sa ho Matúš Madeja, zamestnanec mesta, a Ľubomír Čuban, správca cintorínov. Tomáš Stern, predseda Židovskej náboženskej obce, informoval, že na Slovensku je 750 židovských cintorínov. Čím je to ďalej od centra, tak sú problémy s určením správcovstva a prevádzky cintorínov, a tak chcel navrhnúť spoluprácu aj pri prevádzke cintorína v Kežmarku. „Prvou vecou bol poškodený murovaný plot, údajne pri výstavbe parkoviska nebola vhodne daná izolácia a múr je tak poškodený. Boli sme oslovení, či sme schopní určiť spôsob opravy aj s cenou. Potom sme sa rozprávali o výrube dvoch vysokých smrekov,“ informoval Čuban z Pohrebných a cintorínskych služieb mesta Kežmarok – Pieta Kežmarok.
Čo sa týka kosieb, správca cintorína dostal celkovú plochu cintorína s výmerou 2818 m2 a spracoval rozpočet na kosbu aj s vývozom pokosenej hmoty na jednu kosbu. Pán Stern vysvetlil spôsob úhrady cez centrum Židovskej obce. Spoločne tak bude samospráva a Židovská náboženská obec spolupracovať na udržiavaní historického dedičstva nášho mesta.
Ondrej Miškovič