Aktuality

Mesto sa zapojilo do medzinárodného projektu IoTxChange

Hlavným cieľom siete pre akčné plánovanie „IoTxChange“ je vzájomná výmena skúseností v oblasti digitalizácie založenej na riešeniach IoT – internetu vecí.  Viac informácií poskytne interview s projektovým manažérom Dávidom Cintulom.

 

Každý partner bude preverovať, či a ako by bolo možné vyskúšať riešenia, ktoré boli úspešne aplikované v iných mestách. V tejto súvislosti sa sieť pre akčné plánovanie „IoTxChange“ venuje zlepšeniu súčasného stavu moderných riešení založených na IoT – internetu vecí aj v meste Kežmarok s cieľom skvalitniť a uľahčiť život občanom a návštevníkom mesta.

Európska únia už pred viac ako 15 rokmi predstavila operačný program URBACT, ktorého hlavným cieľom je podpora integrovaného a udržateľného rozvoja v mestách vytváraním podmienok na to, aby európske mestá spoločne vyvíjali riešenia podobných urbánnych výziev, vymieňali si skúsenosti a zdieľali osvedčené postupy medzi sebou.

 

Prečo si myslíte, že je dôležitá myšlienka spolupráce medzi európskymi mestami?

Myšlienka spolupráce, zdieľania osvedčených postupov a výmena skúseností medzi európskymi mestami zapojenými v operačnom programe URBACT naberá na význame z pohľadu implementácie efektívnejších riešení, širšieho portfólia možností ako prispieť k zvýšeniu kvality života obyvateľov daných miest.

Jedným z benefitov operačného programu URBACT je tvorba nadnárodných sietí, ktoré pomáhajú mestám po celej Európe plánovať, realizovať a zdieľať udržateľné riešenia súčasných hospodárskych, sociálnych a environmentálnych problémov.

 

Prečo ste sa rozhodli zapojiť do jednej z troch ponúkaných tematických sietí operačného programu URBACT?

Projekt IoTXChange, ktorý vznikol vďaka podpore operačného programu URBACT oslovil mesto Kežmarok nadviazaním na vypracovanú Koncepciu Smart Green City Kežmarok a tým aj jej rozvíjanie v praxi.

 

Aký je hlavný cieľ mesta Kežmarok v rámci siete pre akčné plánovanie „IoTxChange“?

Hlavným cieľom mesta Kežmarok je vypracovanie Štúdie využiteľnosti IoT – internetu vecí na území mesta. Štúdia bude zameraná na oblasti, kde všade je možné využiť IoT – internetu vecí s cieľom zvýšenia životnej úrovne obyvateľov.

Do akej miery prijaté opatrenia proti šíreniu koronavírusu COVID-19 prijaté na území SR ovplyvnili Vaše existujúce plány v súvislosti s implementáciou projektu „IoTxChange“ v meste Kežmarok?

V prvom rade epidemiologické opatrenia ovplyvnili medzinárodné stretnutia v rámci projektu URBACT IoTXChange, ktoré boli prenesené do online priestoru. Fyzické stretnutia vedúceho partnera so všetkými partnermi projektu prináša omnoho viac ako online stretnutia, ktoré majú daný harmonogram a nie je priestor na komunikáciu výmenu informácií i praktických skúseností. Zároveň sa to dotklo aj stretnutí miestnej akčnej skupiny, ktoré sa konali tiež online. Tešíme sa, že tieto opatrenia sa opäť uvoľňujú a my môžeme usporiadať stretnutie miestnej akčnej skupiny v klasickej podobe.

 

Mohli by ste pre našich čitateľov zhodnotiť doterajšie pôsobenie mesta Kežmarok v sieti pre akčné plánovanie „IoTxChange“?

V druhej fáze projektu sme zostavili miestnu akčnú skupinu, ktorá mala doposiaľ tri stretnutia, na ktorých sa určil cieľ experimentu malého rozsahu „Small Scale Action“. Ako experiment sme si zvolili ,,Monitorovanie naplnenosti nádob“ ultrazvukovými senzormi, ktoré prostredníctvom IoT alebo GSM siete poskytujú prevádzkovateľovi Verejnoprospešných služieb Mesta Kežmarok komplexné údaje o percentuálnej naplnenosti odpadových nádob na sídlisku, druh odpadu, polohu a teplotu. Taktiež poskytuje plánovač efektívnych trás zvozu odpadu. Podstatou nášho experimentu je dosiahnuť zníženie prevádzkových a personálnych nákladov. Experiment bude trvať od júla do decembra 2021 a zber dát bude uskutočnený pomocou 22 ultrazvukových senzorov.

Tímová práca predstavuje jeden z kľúčových faktorov úspechu a úspešnej implementácie projektu.

 

Akým spôsobom bola do projektu zapojená verejnosť?

Miestna akčná skupina nebola rozšírená o žiadnych nových členov oproti pôvodnej zostave, v ktorej je zapojené aj URBACT – Slovenské kontaktné miesto.

 

Akú má pridanú hodnotu projekt „IoTxChange“ pre mesto Kežmarok a čím sa tento projekt líši od iných projektov?

Najväčšou výhodou projektu je získanie skúseností a nových pohľadov využitia IoT – interentu vecí, riešení pre rozvoj európskych miest a možnosť zvolenia si oblasti implementácie projektu podľa potrieb mesta.

Čo by ste odkázali respektíve aké rady a typy by ste ponúkli slovenským mestám, ktoré majú záujem zapojiť sa do operačného programu URBACT?

Operačný program URBACT je jedinečná možnosť spolupráce s partnerskými mestami, získanie nových pohľadov na problematiku a cenných skúseností pre ďalší rozvoj miest.

 

Matúš Žák – národný kontaktný bod URBACT na Slovensku