Aktuality

Mestské zastupiteľstvo podporilo obnovu tradícií, kultúry a športu

zatupitelstvo

Vo štvrtok 24. februára poslanci Mestského zastupiteľstva v Kežmarku (MsZ) na svojom online zasadnutí schválili všeobecne záväzné nariadenia na zlepšenie kvality života v meste. Občania sa dočkajú obnovenia tradície uvítavania detí, podpory kultúry, folklóru, no i športu, ktorého odkaz v roku 2022 nesie Kežmarok titulom Európske mesto športu.

Zasadanie MsZ sa začalo schválením 17 bodov programu a oboznámením sa s pracovným programom primátora mesta od posledného zastupiteľstva. Išlo už o druhé online zasadnutie kežmarských poslancov, pričom takáto možnosť rokovať bola u poslancov vítaná.

Príspevok pri narodení dieťaťa

Mesto Kežmarok chce od roku 2022 znovu obnoviť milú tradíciu obradu uvítania detí do života. Súčasťou ceremónie pre novonarodených obyvateľov Kežmarku bude aj poskytnutie jednorazového finančného príspevku. „Narodenie dieťaťa je pre každého rodiča veľkou udalosťou plnou radosti. Mesto chce tento výnimočný okamih osláviť spolu s rodičmi a zároveň im poskytnúť jednorazový príspevok v hodnote 100 eur ako finančnú podporu mladých rodín v tejto neľahkej dobe,“ povedal primátor mesta, Ján Ferenčák. Podľa odsúhlasených podmienok príspevok dostanú aj rodičia, ktorí sa slávnostného obradu nebudú môcť zúčastniť osobne.

Kultúra a šport

Kultúrna komisia odporučila zastupiteľstvu schváliť dotácie pre šesť spolkov v celkovej sume 10 100 eur. Najvyššiu časť, 3-tisíc eur, využije Klub priateľov umenia – ZUŠ A. Cígera Kežmarok a podpory sa dostalo aj divadlu exTeatro so sídlom v obci Ľubica, ktoré si Kežmarčania pamätajú hlavne vďaka predstaveniu Krvavé dejiny počas Festivalu Európske ľudové remeslo. Cez poslancov už druhýkrát takmer neprešiel návrh na vymenovanie riaditeľa Mestského kultúrneho strediska.

Športová komisia zriadená pri MsZ odporučila schváliť dotácie pre desať športových klubov v hodnote 10 000 eur. S najväčšou čiastkou 1 950 eur bude podporený hokejbalový klub, ktorý financie plánuje použiť na prenájom ľadovej plochy.

Činnosť mestských organizácii v období poznačenom pandémiou

Poslancom bolo predstavené plnenie komunitného plánu sociálnych služieb. V minulom roku v novembri oddelenie sociálnych vecí Mestského úradu Kežmarok zrealizovalo anonymný prieskum spokojnosti prijímateľov opatrovateľskej služby mesta. Prieskumu sa zúčastnilo 32 prijímateľov z celkového počtu 55 oslovených. „Výsledky prieskumu sú jedným z faktorov, na základe ktorých mesto môže skvalitňovať zabezpečovanie opatrovateľskej služby v ďalšom období,“ priblížil Ferenčák.

Zastupiteľstvu bola predložená i správa o činnosti Mestskej polície za minulý rok. V Kežmarku momentálne pôsobí 18 príslušníkov mestskej polície a jedna administratívna pracovníčka. Z dôvodu priblíženia priamo k obyvateľom mesta bol Kežmarok rozdelený do siedmich územných častí, ktoré sú pridelené k osobnej zodpovednosti jednotlivým príslušníkom mestskej polície.

„V minulom roku bolo podaných celkovo 66 podnetov zistených počas výkonu hliadkovej služby v jednotlivých okrskoch. Na porovnanie s rokom 2020, kedy za rovnaké obdobie bolo podaných 17 podnetov, je to nárast o 49 podnetov, ktoré prispeli k zlepšeniu kvality života občanov v meste,“ informoval Štefan Šipula, náčelník MsP v Kežmarku. Bezpečnosť v meste je zabezpečovaná kamerovým systémom, pultom centrálnej ochrany, ako i aplikáciou mestskej polície.

Schválený bol nájom ôsmich nájomných bytov a taktiež začatie verejnej obchodnej súťaže na prenájom nebytových priestorov na Hlavnom námestí 23. Záver zastupiteľstva patril interpeláciám poslancov a po piatich hodinách bolo rokovanie ukončené.

Ondrej Miškovič