Aktuality

Mimoriadne úspechy výtvarného odboru

Aj keď už je školský rok 2022/2023 v plnom prúde, radi si zaspomíname na nezabudnuteľné zážitky a krásne spomienky z odovzdávania cien z medzinárodných a celoslovenských detských výtvarných súťaží , s ktorými sme sa ešte nestihli pochváliť.

Posledné týždne predošlého školského roka na výtvarnom odbore ZUŠ Antona Cígera v Kežmarku boli mimoriadne úspešné, keďže žiaci našej školy získali aj výnimočné ocenenia. Žitnoostrovecké pastelky 2022  je názov podujatia – XXIII. medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí predškolského veku v Dunajskej Strede. Poslaním súťaže bolo inšpirovať a motivovať detskú výtvarnú tvorivosť a uvedomelé vedenie talentovaných detí predškolského veku. Vytvárať priestor na prejavenie vlastnej kreativity, na rozvíjanie tvorivých schopností detí predškolského veku. Umožniť vyjadriť zážitky a predstavy výtvarným vyjadrovaním. Do súťaže sa zapájajú krajiny Európy a Ázie (spolu 21 štátov). V tomto ročníku sa zapojilo 1 520 autorov s 1 690 kresbami a maľbami. Porota mala nesmierne ťažkú úlohu vybrať 60 rovnocenných víťazov. Tento rok bola prvýkrát udelená aj cena poroty, ktorú získala žiačka našej školy Zoe Šilonová za prácu Jesenná víla.

Dom kultúry v Námestove organizoval XXVI. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže detí a mládeže Gorazdovo výtvarné Námestovo. Súťaž bola zameraná na výtvarné stvárňovanie našich dejín. Cieľom súťaže bolo pritiahnuť k záujmu o národné a kultúrne dejiny čo najviac detí a mládeže. Zároveň prostredníctvom historických poznatkov a výtvarným stvárnením profilovať ich historické vedomie ako základ zdravého patriotizmu, s vedomím, že nie je podstatné len poznať históriu, ale je potrebné aj konštruktívne s ňou narábať. Po posúdení všetkých výtvarných prác rozhodla porota o udelení hlavnej ceny, diplomov a cien. Do súťaže bolo poslaných 329 diel. 35 autorov výtvarných prác získalo ceny, diplomy a čestné uznania. Bola udelená jedna hlavná cena (finančná – udeľuje primátor mesta Námestovo), ktorú získala Sofia Birčáková, žiačka ZUŠ A. Cígera Kežmarok, za výtvarnú prácu s názvom Svätý.

Ďalšie podujatie nieslo názov Pretože čiarou všetko začína aj končí… Išlo o podtitul bienále celoslovenskej výtvarnej súťaže s medzinárodnou účasťou Cesta čiary, ktorú už po úspešných predchádzajúcich ročníkoch štvrtý raz vyhlásila ZUŠ J. L. Bellu v Kremnici. Od odbornej poroty z radov kremnických umelcov bola udelená krásna cena, ktorú si prevzala Viktória Hamašová, žiačka ZUŠ A. Cígera Kežmarok.

Na výtvarnom odbore ZUŠ A. Cígera v tomto období už vo veľkom vládne tvorivá vianočná atmosféra. Tešíme sa na Vianoce, premýšľame, očakávame. Nastáva výtvarné rozprávanie, zoznámenie sa s udalosťami vianočných dní, zachytenie atmosféry. Pochopiť kultúrne hodnoty a poetický náboj Vianoc. Žiaci sa snažia rôznymi technikami vytvoriť svoje dielko s vianočnou tematikou, či už je to keramika, kašírovanie, alebo rôzne iné kombinované techniky. V tomto školskom roku sme sa už zúčastnili na vianočných výtvarných súťažiach ako je Anjel Vianoc 2022, ktorú vyhlásila Tatranská galéria Poprad a medzinárodná detská výtvarná súťaž Vianočná pohľadnica 2022. Vyhlasovateľom a organizátorom súťaže je Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. No s nadšením sa pripravujeme na tradičnú výstavu detských a žiackych výtvarných prác pod názvom Vianoce pod Tatrami vo Výstavnej sieni Kežmarok a na Vianočný les, ktorého súčasťou je výzdoba stromčeka pred radnicou v Kežmarku.

Jana Vaksmundská, ZUŠ A. Cígera Kežmarok, foto: Valéria Šilonová