Aktuality

Moje vláčikové fantázie

17

Pod názvom Moje vláčikové fantázie sa niesla výtvarná súťaž, ktorú vyhlásil Veterán klub železníc Poprad. Súťažiaci sa mohli venovať aj tatranskej doprave, najmä električkám.

Cieľom tejto súťaže bolo usmerniť súťažiacich k tvorbe, ktorá by konfrontovala predstavy detských výtvarníkov o vlakoch a vôbec železničnej doprave v období jej začiatkov s predstavami o vlakoch v budúcnosti. Fantázii sa medze nekladú. Deti si začali prezerať rôznu literatúru a zároveň si kládli otázky, napríklad: „Ako sa „narodil“ vlak?“, alebo „A kedy sa narodil?“ V zapätí  sa pustili do práce a pod ich rukami začali vznikať nádherné výtvarné dielka. S týmito prácami sa žiaci Základnej umeleckej školy Antona Cígera  v Kežmarku zúčastnili na detskej výtvarnej súťaži Moje vláčikové fantázie. Na základe detskej zvedavosti a fantázie vznikla nádherná kniha Tak k nám prišiel vlak.

Obrovskú radosť sme mali, keď pre žiakov našej školy a ich rodinných príslušníkov prišlo pozvanie od organizátorov súťaže na nostalgickú jazdu historickou električkou Kométa, v rámci ktorej sa uskutočnila aj inaugurácia knihy Tak k nám prišiel vlak. V tejto knihe sú výtvarné práce žiakov našej Základnej umeleckej školy Antona Cígera v Kežmarku Jakuba Brejku, Kristíny Kopaničákovej, Zoe Molčany, Damiána Adamjaka, Elly Šterbákovej, Adely Ramsovej a Barbory Jankulíkovej. O to väčšiu radosť sme mali, keď nám oznámili, že na obálke knihy je práca našej žiačky Adelky Ramsovej.

V tejto knihe doplnenej nádhernými ilustráciami sa dozvedia veľa zaujímavých informácií ako deti, tak i dospelí. Vedeli ste, že mesto Kežmarok mohlo mať železnicu o tridsať rokov skôr než ju postavili, keby ľudia nemali strach z vlakov? V knihe sa dočítame tiež o ťažkostiach stavby železničnej trate pod Tatrami, kedy prišiel prvý vlak do Popradu, o troch životoch zubačky, prečo sa okruh uzavrel na Štrbskom Plese a mnoho ďalších zaujímavostí, ako napríklad Veľký príbeh malej električky a podobne.

Jana Vaksmundská