Aktuality

Most v Kežmarku bude zrekonštruovaný do konca roka

07

Oprava mosta na Toporcerovej ulici pod železničnou stanicou v Kežmarku sa začala 1. marca. Objednávateľom a investorom stavby je Slovenská správa ciest (SSC), do správy ktorej most a priľahlý úsek cesty patrí.

Stavba je zaradená do projektu s názvom Výstavba a zlepšenie bezpečnostných parametrov mostov na cestách I. triedy (2. etapa) v Prešovskom a Košickom kraji. Práce realizuje víťaz verejného obstarávania, spoločnosť Cestné stavby Liptovský Mikuláš. Ako vyplýva z Centrálneho registra zmlúv, celková zmluvne dohodnutá čiastka predstavuje 1 662 065,21 eur vrátane DPH. SSC realizované práce financuje z eurofondov. Most, ktorý bol dlhý čas v kritickom stave, by mal byť zrekonštruovaný do konca roka.

Rekonštrukciou má dôjsť k odstráneniu porúch súčasného mosta a priľahlého úseku cesty prvej triedy I/66 tak, aby sa zlepšil stavebno-technický stav mosta, ktorý bol na základe odbornej prehliadky definovaný ako veľmi zlý. Po zriadení staveniska sa uskutočnia búracie práce, ktoré zabezpečia odstránenie mostného zvrška, búranie prechodových oblastí a búranie častí nosnej konštrukcie. Stavba bude ďalej pokračovať zriadením mikropilót, zriadením betónových a oceľových deviatorov, predpínaním, realizáciou spriahajúcej dosky, zriadením prechodových oblastí, zhotovením mostného zvrška, sanáciou pohľadových plôch a zhotovením obslužných schodísk. Rekonštrukcia cesty I/66 na moste a priľahlom úseku bude po odfrézovaní poškodených krytov pozostávať z dobudovania ostrovčekov, chodníkov, vjazdov, položenia podkladových vrstiev z asfaltového betónu, kladenia ložnej a obrusnej asfaltovej vrstvy vozovky, ako aj povrchovej úpravy terénu a svahov. Rekonštrukcia má zabezpečiť plynulú a bezpečnú dopravu v danom úseku.

Práve pre kritickú situáciu v plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky bola pred viac ako dvomi rokmi v meste Kežmarok vyhlásená mimoriadna situácia. Slovenská správa ciest na moste následne znížila zaťažiteľnosť, zaviedla na ňom jednosmernú premávku a časť dopravy odklonila na provizórny most, ktorý tam dočasne postavila vo februári 2020. Na prejazd v smere Spišská Belá – Poprad slúži tento provizórny most, na prejazd v smere Poprad – Spišská Belá pôvodný most, ktorý počas stavebných prác nahradí ďalší provizórny. „Hoci sa so samotnými prácami na moste, vzhľadom na klimatické podmienky, začalo v marci, zhotoviteľ začal s prípravnými prácami na výstavbe provizórneho mosta už v zimných mesiacoch,“ ozrejmil Martin Guzi z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest.

Marián Barilla, foto: Martin Jankura