Aktuality

Najpopulárnejšia Ukrajinka na kežmarských sociálnych sieťach

278202349_684269349495850_1641556833940665757_n

Jej fotografie sú na sociálnych sieťach označované mestským hastagom #kežmarok a dostávajú stovky označení páči sa mi to. Reč je o fotografke Oľge Ochkan, ktorá pochádza z Ukrajiny a s jej pohľadom na naše mesto ste sa na facebooku či instagrame istotne stretli.
„Na Slovensko som prišla kvôli práci v zdravotníctve,“ začína rozprávanie Ukrajinka Oľga Ochkan. „Kežmarok veľmi milujem a nezamenila by som ho za žiadne iné miesto. Ľudia mi tu vždy radi a ochotne pomohli i poradili,“ vyjadrila Oľga svoje pocity z nášho mesta a ľudí, ktorí tu žijú.
Sociálne siete mesta Kežmarok sú orientované hlavne na facebook a instagram. Rastúci počet sledovateľov vedie k tomu, že o mesto pod Tatrami sa zaujíma viac občanov, turistov a v neposlednom rade i cudzincov. V apríli sme evidovali na facebooku 10 609 sledovateľov a na instagrame 1 828. Obsah na sociálnych sieťach okrem aktualít obohacujú fotografie z bežných dní, ktorých autorkou je vo veľkej miere práve Oľga. „Rada chodievam do prírody, ktorú si rada fotím. Dáva mi to energiu a teším sa z toho, keď sa moje fotky páčia i druhým,“ hovorí ukrajinsko-kežmarská fotografka.
Od februára žije celý svet vojnovým konfliktom na Ukrajine. Ako prvá poskytla pomocnú ruku práve Oľga a pomohla s prekladom dokumentov a informačných letákov. Znalosť slovenčiny, ktorú si zdokonaľovala práve v Kežmarku a s Kežmarčanmi využila na pomoc druhým – svojím krajanom. „Spoznala som tu i mnohých ľudí z Ukrajiny, ktorí prišli kvôli vojnovému konfliktu. Osobne som vďačná pánovi primátorovi i Mestskému úradu Kežmarok za pomoc,“ povedala fotografka.
Čo radí Oľga cudzincom, ktorí sú v Kežmarku prvé dni a plánujú sa tu usadiť na dlhšie? „Ľuďom ktorí sú v Kežmarku prvý rok odporúčam, aby ako prvé navštívili centrum mesta a vnímali atmosféru a čaro tohto mesta,“ povedala v závere rozhovoru. Príbehy, ktoré píše naše mesto pre občanov Ukrajiny, ktorí v posledných mesiacoch prišli o životné istoty, sú v rukách domácich – Kežmarčanov. Veľké srdce a solidaritu dokázali práve na zbierke humanitárnej pomoci, ktorá na popolcovú stredu putovala z Kežmarku do Košíc a potom do Užhorodu.
Ondrej Miškovič