Aktuality

Najskôr treba niečo prežiť

08

Spisovateľka, novinárka a scenáristka Ivana Havranová sa predstavila v Mestskej knižnici v Kežmarku 1. júna. Knižnica disponuje jej 29 publikáciami.

Ivana Havranová píše pre deti aj dospelých. Spracúva všetko, čo počuje. Z toho urobí mix s reáliami. Niekto jej rozpovie príbeh, no ona si ho už zmodifikuje po svojom, čo-to zveličí. Ľudia sa v jej príbehoch vidia, pretože zažívajú všetko a nachádzajú samých seba v napísaných situáciách. „Vyštudovala som žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a ako novinárka som pracovala v denníku Smena, terajšie Sme, a potom v Slovenskej televízii. Po revolúcii sme s výtvarníkom Alanom Lesykom založili vydavateľstvo a vydávali časopis Maxisuper pre mladých ľudí, Mamatatajojo pre deti a ďalších päť mesačníkov. Neskôr som začala písať knihy a napísala som ich už päťdesiat. Žijem a tvorím v Bratislave,“ povedala o sebe v skratke Havranová.

Objektom jej písania sú najmä vzťahy medzi ľuďmi. „Vo svojich knihách sa snažím odovzdať mojim čitateľkám a čitateľom nejaký jasný odkaz,“ povedala spisovateľka Havranová. Aká pasáž v knihách v nej najviac zarezonovala? „Často myslím na knihu Mariška, v ktorej opisujem veľmi smutný život mladej zamilovanej ženy,“ odpovedala úspešná autorka.

Poézia je podľa nej dar, ktorému by sme mali porozumieť. „Hovorím však o dobrej poézii. Ak ide iba o „básničkovanie“, podľa mňa ide o očistu samotného autora bez výrazného prínosu pre čitateľov. Próza je samotný život, a tá sa mi prihovára výraznejšie. Ak máme dočinenia s dobrým autorom, autorkou, čítanie knihy je potom radosťou a poučením zároveň. Literárnu súťaž v Kežmarku preto považujem za osvieženie a dobro, ktoré rok čo rok oživujete,“ povedala Havranová.

Mladým autorom Literárneho Kežmarku odkazuje: „Najskôr treba niečo prežiť. Aby sa knižka nestala iba povrchnou kĺzačkou. Avšak. Kto chce písať, nech píše.“ Keďže píše jednu knižku za druhou, jej plánom je písanie kníh. „Sem-tam si zacestujem, sem-tam sa stretnem s priateľmi, sem-tam polejem doma muškáty, uvarím z jahôd džem. Najradšej mám celkom obyčajný život a celkom obyčajne plány do budúcna,“ zakončila rozhovor Havranová a zároveň nechala pozdraviť všetkých v krásnom meste Kežmarok.

Ondrej Miškovič